Home Zanimljivosti Da Predrag nije mrdnuo prstom dok ga je rodbina oplakivala, sad bi...

Da Predrag nije mrdnuo prstom dok ga je rodbina oplakivala, sad bi bio živ zakopan

SHARE

Bukvalno minuti su dijelili Predraga Gostiljca (75), penzionera iz čačanskog sela Lipnica, da živ bude zakopan u sopstvenoj grobnici, ali ne od strane surovog ubice, već svojih najmilijih. Da nije mrdnuo prstom dok ga je okupljena rodbina oplakivala i spremala na vječni počinak, sada bi već bio u kovčegu, živ zatrpan zemljom.

Predragu Gostiljcu je pozlilo, a po dolasku čačanske Hitne pomoći ljekar je samo pogledao njegove beonjače i kostatovao smrt. Izjavio je saučešće porodici i pomogao da Predragovo tijelo prebace na krevet kako bi mu noćnim bdijenjem odali posljednju počast pred pokop. Međutim, u trenutku oplakivanja “mrtvac” je pomjerio prst i otvorio oči, ljudi su se uz vrisku razbježali, a nekolicina prisebnih pozvala je ponovo Hitnu pomoć.

 – Stalno mi se vraća ta scena, mrtav čovek otvara oči. Strašno – krsti se i priča jedna od žena koja se u trenutku tragikomedije, a zamalo tragedije, našla u kući Gostiljaca.

Ali, krenimo redom.

– Predragu je iz čista mira pozlilo u četvrtak popodne u njegovoj kući u Lipnici. Sin Milan izašao je napolje da završi neke poslove, a kada se vratio zatekao je oca u položaju u kojem ga je ostavio da sjedi pored peći, ali opuštenih ruku i iskrivljene glave. Odmah je pozvao Hitnu pomoć. Kada su stigli, ljekar je prišao Predragu, pogledao mu beonjače i konstatovao smrt – priča za “Blic” Predragov zet Saša, koji još ne može da se oporavi od šoka.

Kad “mrtvac” progovori

Rodbina je poslije toga krenula u kupovinu pogrebne opreme, komšije se po tamošnjim običajima okupile oko beživotnog tijela oplakujući ga.

Jedino je kum Tomo Milutinović primjetio da se “mrtvacu” pomjera stomak i prst. Kada je to naglas izgovorio nastao je opšti haos. Jedino je on imao hrabrosti da se “mrtvacu” i obrati.

– Kako si, Predo? – upitao ga je, a “mrtvac” mu je odgovorio:

– Nije baš najbolje, ali dobro sam!

Ponovo su pozvali Hitnu pomoć koja je Predraga Gostiljca odvela u bolnicu gdje se trenutno nalazi… Srećom, 100 posto živ.

“Pogledao sam ga, a on mi je mahnuo”

Zet Saša bio je usred kupovine pogrebne opreme kad su mu javili da mu je punac, ipak, živ.

– Računali smo da kovčeg treba dovesti odmah, kako bi se tijelo pokojnika, dok je još toplo, što lakše smjestilo u sanduk. Preuzeo sam na sebe da to obavim, a onda su mi javili iz Lipnice da je Predo živ. Šokiran požurio sam da vidim šta se događa. Kada sam stigao, Predraga su radnici Hitne pomoći smještali u sanitet, pogledao sam u njegovom pravcu, a on mi je mahnuo -priča Saša.

Ljekar tražio smrtovnicu nazad

U porodici kažu da je ljekar Hitne pomoći koji je prilikom prvog dolaska izdao potvrdu o smrti, tokom druge posjete pacijentu tražio da mu se smrtovnica vrati, što su oni i učinili.

Nakon ukazane ljekarske pomoći, Predrag Gostiljac je smješten na interno odjeljenje čačanske bolnice u jedinicu za konorarne bolesti srca i krvnih sudova.