Home Tech Previše ‘guglanja’: Više se vjeruje prijateljima i društvenim mrežama nego medicini

Previše ‘guglanja’: Više se vjeruje prijateljima i društvenim mrežama nego medicini

SHARE

Poplava sumnjičavosti osnažena društvenim medijima potkopala je povjerenje javnosti u modernu medicinu ostavljajući znanstvenike i zdravstvene radnike da tragaju za načinima jačanja vlastite vjerodostojnosti, kažu stručnjaci

Posebice u razvijenijim zemljama splasnulo je povjerenje u cjepiva koja su spasila milijune od pogubnosti dječje paralize, tetanusa, boginja, gripe i mnogih drugih nekad galopirajućih smrtonosnih bolesti.

‘Razina povjerenja nije onakva kakva je bila prije 20 godina’, kaže francuski imunolog Alain Fischer za AFP. ‘Urušava se’.

Razina sumnjičavosti zapanjujuća je
Istraživanje koje je provela Britanska akademija medicinskih znanosti prošle je godine otkrilo da samo 37 posto Britanaca vjeruje dokazima iz medicinskih istraživanja. Dvije trećine navelo je prijatelje i obitelj kao pouzdanije izvore.

Četvrtina od 1500 roditelja anketiranih u SAD-u u 2017. vjeruje da cjepiva mogu izazvati autizam kod zdrave djece unatoč nepostojanju bilo kakvih vjerodostojnih dokaza.

Svaki deseti roditelj odbio je cijepiti svoje dijete barem za jednu bolest.

U Francuskoj u međuvremenu više od 40 posto odraslih izrazilo je sumnje u učinkovitost i sigurnost cjepiva.

Takva stajališta imaju posljedice
Hripavac, ospice i zaušnjaci, zarazne bolesti koje su gotovo iskorijenjene, vratile su se u proteklom desetljeću u SAD-u zbog toga što je toliko roditelja koji odbijaju cijepiti svoju djecu da je premašen prag potreban za ukupni imunitet zajednice.

U Francuskoj zdravstvene vlasti bile su prisiljene na djelovanje i od ove godine svako dijete koje nije cijepljeno za 11 bolesti neće biti primljeno u vrtić ili školu.

Mnogo je faktora koji su pridonijeli tom porastu nepovjerenja, kažu stručnjaci.

Najštetnije su serije skandala zbog nedostatno preispitanih preparata, lošeg nadzora zdravstvenih vlasti i pokušaja prikrivanja.

Francuska je bila duboko potresena skandalom kada je gotovo 4000 osoba zaraženo HIV-om 1980-ih nakon što je primilo zaraženu krv u transfuziji.

Godine 2010. pokazalo se da korištenje preparata za šećernu bolest Mediator izaziva smrtonosne srčane probleme.