Home Crna kronika VIDEO: Policija otkrila tko je jedna od djevojaka iz tučnjave u Splitu

VIDEO: Policija otkrila tko je jedna od djevojaka iz tučnjave u Splitu

SHARE

Neslužbeno se doznaje da bi uskoro mogla biti privedena i druga sudionica tučnjave. S obzirom na to da se radi o maloljetnicima u policiji su krajnje oprezni i ne žele govoriti o detaljima.

Oko podneva je u pratnji roditelja u policijsku postaju dovedena sudionica tučnjave dviju maloljetnica koju je u ponedjeljak, na parkiralištu u Ličkoj ulici nedaleko zgrade Policijske uprave, nekoliko desetaka učenika snimalo mobitelima i zdušno navijalo.

Neslužbeno se doznaje da bi uskoro mogla biti privedena i druga sudionica tučnjave.

Policija je potvrdila da su ih građani u ponedjeljak zvali i obavijestili da se u središtu grada odvija tučnjava, no kada je najbliža ophodnja stigla na mjesto događaja već su se svi učenici razbježali, a nekolicina njih koji su ostali nisu željeli govoriti o imenima sudionica.

Javnost je za tučnjavu doznala istog dana popodne nakon što je na internetu objavljena video snimka na kojoj se vidi surova tučnjava između dvije djevojke, a da je tučnjava dogovorena svjedoči i broj “publike” koja je tijelima zaokružila dvije maloljetnice. Navodno nitko od njih nije zatražio liječničku pomoć.

Do snimki tučnjave došla je i policija koja ih je analizirala i pomoću njih doznala identitet sudionica. U međuvremenu je tijekom jutra snimka povučena s interneta. S obzirom na to da se radi o maloljetnicima u policiji su krajnje oprezni i ne žele govoriti o detaljima.

U razgovoru s nekoliko profesora splitskih srednjih škola koji su željeli ostati anonimni Hina doznaje da ovakve tučnjave nažalost nisu novost već nešto što se pojavljuje svakih nekoliko godina. Javnost vrlo teško doznaje za njih, tek kada osvanu na internetu, a u većini slučajeva snimke objavljuju oni koji su snimali i navijali za jednu od sudionica tučnjave.

Ne tuku se samo djevojke, iako su posljednjih godina takvi slučajevi češće zabilježeni. Djevojkama je razlog za tučnjavu uglavnom momak, a i momcima znaju biti djevojke povod za obračun šakama. Što je u ovom posljednjem slučaju presudilo trebala bi utvrditi splitska policija koja će slučaj odraditi zajedno s Centrom za socijalnu skrb.

Divjak: Vršnjačko nasilje je širi društveni problem

Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak komentirala je u utorak snimku tučnjave dviju splitskih srednjoškolki rekavši kako vršnjačko nasilje nije samo problem škole već širi društveni problem u kojem se moraju angažirati svi – od centara za socijalnu skrb do roditelja, dok resorno Ministarstvo daje programe prevencije, a u takvim situacijama postoji i protokol te tim za pružanje psihološke pomoći u školi.

U ovom slučaju moramo slijediti protokol. Škola zna kakav je. Do mene nije došla takva informacija tako da je neću ni komentirati u tom smislu“, rekla je novinarima ministrica Divjak na skupu HNS-a u Novinarskom domu, upitana je li u konkretnom slučaju dobila ikakvu dojavu iz škole te hoće li slati tim.

Govoreći o programima prevencije rekla je kako se mogu podijeliti na preventivne i reaktivne u kojima se reagira u konkretnim situacijama.

“Ministarstvo u posljednje tri godine provodi program “Živi život bez nasilja”, u suradnji s MUP-om. Isto tako ove godine imamo 15 različitih programa prevencije vršnjačkog nasilja. Imamo uspostavljen i protokol što činiti u takvim situacijama i na kraju krajnja mjera – tim za krizne situacije psihološke pomoći u školama”, pojasnila je Divjak.

Problem vršnjačkog nasilja, ističe, nije samo hrvatski problem već i svjetski.

“Mi ne da moramo te programe intenzivirati u školama već moramo gledati da surađujemo čim šire, s osnivačima škola, nastavnicima, roditeljima. Zadaća medija u tome je značajna da ukazuju na probleme, ali ne da se od toga napravi dobra priča. Ulažu se i sredstva i projekti, imamo i europske projekte, no nije lako do svakoga doprijeti”, rekla je Divjak.