Home Društvo Mlate im se ispred nosa, a oni čekaju snimku: treba li se...

Mlate im se ispred nosa, a oni čekaju snimku: treba li se sljedeća tučnjava dogoditi na njihovoj porti?

SHARE

Najprije u Splitu oko Božića bilježimo dvije pljačke pošte udaljene dvjestotinjak metara od Prve policijske postaje, a u ponedjeljak popodne u punom jeku traje dogovorena tučnjava dviju djevojaka ni stotinjak metara od Policijske uprave splitsko-dalmatinske.
Bezobrazluk počinitelja toliko raste da nismo sigurni da neće krenuti pljačkati bankomat pričvršćen za samu zgradu Uprave ili da klinci neće dogovoriti tučnjavu na samoj porti neke od postaja.

Doista, nema poštovanja prema toj policiji od strane delinkvenata. A i zašto bi kada ih i ovako “plavci” traže tek kada netko drugi odradi njihov posao i snimi događaj te ga objavi na društvenim mrežama, poput ovoga zadnjeg.

Iako se tučnjava dviju djevojaka događala ni dvije minute hoda od zgrade Policijske uprave, nitko od policajaca nije vidio makljažu i čuo bodrenje stotinjak navijača, jer “policija nije zatekla nikoga na tom mjestu nakon što su dobili dojavu i poslali ophodnju”. Barem tako glasi njihov službeni odgovor.

“Možda su policajci došli s upaljenim sirenama i vjerojatno su se delinkventi razbježali prije toga”, šale se neki građani, koji se isto tako nisu pretrgnuli obavijestiti policiju dok su se dogovorene tučnjave po gradu odvijale prethodnih mjeseci. A nije da ih nije bilo. Tako na internetu imamo dostupan video tučnjave u Parku Emanuela Vidovića (a u policiji nam kažu da za tu tučnjavu nisu znali i da nije prijavljena), gdje se dva mladića dobro udaraju, a rulja navija.

Najnoviji događaj su policajci ozbiljno počeli obrađivati tek u ponedjeljak navečer, kada su se pojavile snimke tučnjave u Ličkoj ulici, a dotad događaja za policiju nije bilo.

Iz dostupnih podataka na stranicama PU splitsko-dalmatinske, samo na teritoriju Prve policijske postaje, gdje se ovaj događaj zbio, ima deset kontakt-policajaca i jedan policajac za prevenciju i točno se zna ime i prezime policajca čiji je “rejon” ulica gdje se makljaža dogodila.

Ne može kvartovski policajac pokriti svaki centimetar gradskog prostora i biti na svakom mjestu gdje se nered događa, niti policija može biti jedini segment društva koji se bavi vršnjačkim nasiljem, niti u policiji ima toliko slobodnih ljudi koji mogu pratiti svaki Facebook ili Instagram profil, ali opći je dojam da se u policiji puno više govori o prevenciji i edukaciji te nultoj toleranciji nego što se to u realnom životu provodi u djelo.