Home Crna kronika Austrijanci nisu uspjeli dokazati: Ivić Pašalić i Milan Lučić oslobođeni optužbi za...

Austrijanci nisu uspjeli dokazati: Ivić Pašalić i Milan Lučić oslobođeni optužbi za pronevjere na štetu Hypo banke

SHARE

Bivši hrvatski političar Ivić Pašalić u četvrtak je pred Pokrajinskim sudom u Klagenfurtu zajedno s petoricom suoptuženih oslobođen optužbi pronevjere na štetu Hypo banke, javljaju austrijski mediji.

“Optuženima tijekom procese nije dokazano objektivno ili subjektivno relevantno kršenje zakona“, izjavila je predsjednica sudskog vijeća Lisa Kuschinsky. Ona se istodobno optuženima ispričala u ime tužiteljstva.

“Potpuno je neobjašnjivo zašto su optuženi toliko godina morali živjeti pod teretom optužbe. Još nikad nisam doživjela toliko kršenje principa objektivnosti kod tužiteljstva i jedino se mogu u njihovo ime ispričati “, zaključila je sutkinja Kuschinsky a kako prenosi javni servis ORF.

Osim Ivića Pašalića optuženi su bili i hrvatski državljani Milan Lučić i Igor Mlinar, bivši direktori Hypo banke Wolfgang Kulterer i Guenter Striedinger te knjigovođa Hermann Gabriel.
Njima se predbacivalo da su preko tvrtke „Hilltop“ iz Lihtenštajna Hypo banku pokušali prevariti za 14 milijuna eura.

Pritom se radilo o jednom zemljištu na Pagu za 4,4 milijuna eura koje je poslije prodano Hypo banci za 37 milijuna. Dobit je trebala biti iskorištena za pokrivanje kredita koje su hrvatski poduzetnici imali pri Hypo banci.

Državni odvjetnik Andreas Hoebl najavio je tužbu pri Visokom sudu zbog grešaka u procesu tako da današnja presuda nije pravomoćna.