Home Zanimljivosti Prodaju kuće za 1 euro, ali postoji kvaka

Prodaju kuće za 1 euro, ali postoji kvaka

SHARE

Mnogi su iz ovoga grada iselili, ostala je tek šačica mladih, a u godini se rodi tek nekoliko djece.

Talijanski grad Ollolai prodaje nekretnine za samo jedan euro kako bi privukao nove stanovnike.

Gradić u brdovitom predjelu prekrasnog otoka Sardinije prodaje stotine zapuštenih i napuštenih kuća kako bi oživio mjesto čija se populacija u samo 50 godina smanjila sa 2.2500 stanovnika na samo njih 1.300, piše CNN. No, postoji mala kvaka. Naime, kupci nekretnina se moraju obvezati da će tijekom prve tri godine urediti kuće i u njih uložiti barem 25 tisuća eura.

Mnogi su iz ovoga grada iselili, ostala je tek šačica mladih, a u godini se rodi tek nekoliko djece. Neke su tradicije još žive, poput proizvodnje tradicionalnog ovčjeg sira Casu Fiore Sardo po kojem je regija poznata, te poput ručne izrade pletenih košara.

Gradonačelnik Ollolaija Efisio Arbaua želi spasiti grad od propadanja i zaborava. “Ponosni smo na našu povijest i to je naša snaga. Oduvijek smo bili snažni i nećemo dozvoliti propast našeg grada”.

Grad je odlučio kontaktirati vlasnike nekretnina koji ondje više ne žive i pitati ih žele li vlasništvo nad napuštenom imovinom prepisati gradskim vlastima. Mnogi su to učinili. Kuće su se na prodaji našle 2017. godine, a dosad su prodane tek tri. No, gradonačelnik tvrdi da je u grad pristiglo stotine ponuda, neke čak iz Rusije i daleke Australije.