Home Zanimljivosti 12 zlatnih pravila za zimsku vožnju

12 zlatnih pravila za zimsku vožnju

SHARE

Premda su se ponegdje već gotovo pojavile i visibabe, a vrijeme proteklih dana već podsjećalo na pravo proljetno, zima je diljem zemlje ovog vikenda pokazala zube ne mareći za putnike. Obilati snijeg na cestama nesumnjivo je iznenadio mnoge o čemu svjedoče brojne vijesti i fotografije sudara i izlijetanja s asfalta. Stoga ako baš morate voziti ili putovati ponavljamo dvanaest zlatnih pravila kojih bi se svakako bilo dobro pridržavati kako bi putovanje do oodredišta u ovakvim uvjetima proteklo maksimalno sigurno.

PRIPREMA

1. Sjednite pravilno i osigurajte vidljivost

Automobil ste na vrijeme pripremili i došao je taj dan kada su uvjeti za vožnju vrlo loši, hladno je, u zraku je puno vlage, možda je i ceste zasuo snijeg, a vi morate na posao ili još gore na put. Evo što učiniti prije nego li uopće pokretne automobil

2. Očistite vjetrobran izvana

Da biste uopće bilo što vidjeli s vozačke pozicije, najprije treba očistiti vjetrobran koji zimi zna biti smrznut, zaleđen ili prekriven snijegom. U svakom slučaju to podrazumijeva da u automobilu imate pripremljenu strugalicu za snijeg i led. Ne budite lijeni i odvojite 10 kuna za taj praktični plastični alat koji u zimskim jutrima puno znači, jer vam nikakvi pomoćni predmeti poput kreditnih kartica ili CD-ova neće biti od velike pomoći, samo ćete ih pritom uništiti. Treba li uopće spominjati da vjetrobran treba cijeli očistiti, a ne samo sredinu?

3. Odmaglite vjetrobran iznutra

Nakon što ste ga potpuno očistili izvana, s obzirom da su zimi temperature niske, a u zraku i okolini je puno vlage, on će se često zamagliti kada uđete u automobil. Ne samo zbog topline vašeg tijela i daha nego i zbog činjenice da zimi i obućom i odjećom u automobil unosimo puno vlage. Stoga ga prije kretanja treba odmagliti. Nakon pokretanja motora uključite ventilaciju na najsnažnije i usmjerite prema vjetrobranu. Korisno je pritom uključiti i klima uređaj bez obzira koliko hladno bilo jer klima uređaj isušuje zrak.

4. Odmrznite stražnje staklo

Osim što ste osigurali preglednost prema naprijed to isto treba učiniti i prema natrag. Stoga, nakon što ste izvana sastrugali led ili snijeg s vjetrobrana to isto učinite i sa stražnjim i bočnim staklima kao i s retrovizorima. Stražnje staklo, a kod većine modernih automobila i vanjski retrovizori imaju jednu veliku prednost u usporedbi s vjetrobranom – imaju u sebi ugrađene električne grijače koji omogućavaju njihovo brzo ne samo odleđivanje već i odmagljivanje. Imajte na umu da ti grijači troše puno struje pa ih koristite samo kada je motor upaljen.

5. Raskomotite se

Zimi zbog hladnoće najčešće nosimo hrpu glomazne, teške i ponajprije debele obuće i odjeće. A to se sve kosi s načelima sigurne vožnje. Bitno je, naime, da automobil što bolje osjećate, a ponašanje automobila se osjeća kroz sjedalo. Da ne kažemo kako vas kruta i debela zimska obuća i odjeća istovremeno ograničava u pokretima i njihovoj brzini što zimi može biti ključno za sigurnost vožnje. Stoga se – čim se kabina u automobilu zagrije – raskomotite, a ukoliko je vožnja duža razmislite o korištenju dodatnog para mekane obuće samo za vrijeme vožnje.

6. Sjedite pravilno

Pravilno sjedenje temelj je sigurne vožnje u bilo kojim uvjetima, a naročito je važno kad su oni izazovni kao zimi. Nemojte stoga ležati za upravljačem na način da nisko spustite naslon sjedala tako da jedva dosežete upravljač, jer u tom položaju ne možete brzo ni adekvatno reagirati. Naslon treba postaviti što uspravnije, a od upravljača se odmaknuti toliko da kad ispružite ruku na vrh upravljača on doseže do zgloba vaše šake. Podesite udaljenost sjedala i upravljač tako da lijeva noga prilikom stiskanja kvačila bude gotovo posve ispružena.

VOŽNJA

7. Nježno s upravljačem

Jednako kao i s kočnicama i gasom, i upravljačem dodatno opterećujete prednje kotače što može biti ključna razlika između njihovog proklizavanja i držanja kontakt s podlogom. Stoga upravljač u vožnji na skliskom držite što mekše i s njime baratajte što nježnije i opreznije. Neka svaki zakret upravljačem počinje mekano pa onda sve progresivnije dok ne osjetite da automobil više na prati zadani smjer. Ako se to dogodi “popustite”, vratite malo upravljač kao bi prednji kotači ponovno uhvatili kontakt s podlogom.

8. Stisnite spojku

Ono što vas često može spasiti kada je kolnik sklizak, a automobil počne kliziti je radnja koju većina vozača nikada ne radi jer im nije ugrađeno u automatiku vožnje. Bez obzira da li je riječ o automobilu s prednjim, stražnjim ili pogonom na sve kotače jedna jednostavna radnja, a to je da pritisnete spojku i oslobodite pogonske kotače od bilo kakve sile, može tada biti spasonosna. Ukidanje vučne sile, bez obzira dajete li gas ili kočite motorom, može biti presudan jezičac na vagi između toga da guma nastavi proklizavati ili uhvati kontakt s podlogom pa da to treba biti vaša prva reakcija na klizanje. Kod svake kritične situacije treba stisnuti spojku – vučnu silu na taj način isključujemo i tako ćemo najlakše stabilizirati svoj automobil, savjetuje Kristijan Rukljač, Oryxov trener sigurne vožnje

9. Oprezno s kočnicama

Kočnice u uvjetima skliskog kolnika često su pregrubi alat za usporavanje vozila – toliko je trenje između guma i podloge malo. Zato ih treba koristiti kao zadnju liniju obrane, a i tada što nježnije. Prvo probajte što više usporiti automobil kočenjem motorom, a tek onda oprezno pritisnite kočnicu. Ako pak treba naglo zakočiti, ako imate ABS pritisnite kočnicu do kraja i držite ju stisnutu bez obzira na njeno trzanje. Ako vaš automobil nema ABS, na snijegu možete koristiti blokiranje kotača kako bi se ukopali u snijeg, ali imajte na umu da je tada skretanje onemogućeno.

10. Koristite proklizavanje

Kada je kolnik zasnježen, inače neproduktivno proklizavanje kotača prilikom kretanja može biti od koristi. Stoga većina automobila koji su opremljeni ESP-om i kontrolom proklizavanja kotača imaju mogućnost isključivanja ovog sustava pri malim brzinama. Naime, prilikom proklizavanja kotača gume grebu o snijeg, ukopavaju se i time je ponekad omogućeno pokretanje vozila koje bi ESP u suprotnom onemogućio. Stoga ako zapnete, isključite ESP i probajte umjerenim proklizavanjem kotača i okretanjem upravljača izaći iz gliba.

11. Uvijek u višem stupnju

Automobil ćete na skliskom najbrže pokrenuti i ubrzati tako da bute što nježniji i odmjereniji. Kako je vučnu silu puno lakše nježno dozirati što je motor u nižim okretajima, prebacite u viši stupnja prijenosa čim je to moguće. Na snijegu ili ledu, čim pokrenete automobil s mjesta prebacite u drugi stupanj prijenosa, a ovisno o automobilu možete čak i kretati iz drugog stupnja. Jedina stvar koja u vožnju zimi treba biti brza i odlučna su – izmjene stupnjeva prijenosa. Stoga budite brzi na mjenjaču kako ne bi izgubili inerciju koju ste postigli.

12. Održavajte razmak

Usprkos svim vozačkim sposobnostima na skliskom kolniku je često jedina stvar koja vas može spasiti od sudara držanje adekvatnog razmaka od vozila ispred. Već na mokrom kolniku povećajte sigurnosni razmak, a naročito kada je on zaleđen ili zasniježen. U odnosu na suhi asfalt taj razmak treba biti višestruko veći. Na to će vas upozoriti moderni sigurnosni sustavi poput Nissanovog Front Collision radara, no od ključne važnosti za što kraći zaustavni put su vaše gume – na snijegu prave zimske gume imaju gotovo dvostruko kraći zaustavni put od ljetnih, piše Jutarnji list.