Namex vikend

Ojačajte imunitet grejpom i usporite rast stanica raka

Prehrana koju čine raznovrsno povrće, voće, cjelovite žitarice i mahunarke može pomoći u smanjivanju rizika za obolijevanje od mnogih vrsta raka, tvrde znanstvenici s američkog Instituta za istraživanje raka.

U laboratorijskim istraživanjima mnogi minerali, vitamini i fitokemikalije pokazuju antikancerogeno djelovanje, no dokazi upućuju na to da je jedino sinergija spojeva u cjelovitoj prehrani učinkovita.

Dreamstime | Autor: Dreamstimefoto: Dreamstime

Prema izvješću američkog Instituta za istraživanje raka, višak tjelesne masti povećava rizik od deset vrsta karcinoma (između ostaloga, gušterače, jednjaka, bubrega i prostate), pa se povrće i voće u prehrani preporučuje i zato što nam pomaže da postignemo i održimo zdravu tjelesnu težinu.

Zdravlje na tanjuru

Cjelovite žitarice i grah bogati su prehrambenim vlaknima i sadrže umjerenu dozu kalorija pa su također korisni u kontroli tjelesne težine. Zato znanstvenici preporučuju da najmanje dvije trećine tanjura napunimo povrćem, voćem, cjelovitim žitaricama i mahunarkama, a trećinu proteinima životinjskog podrijetla (meso, piletina, riba, jaja, mliječni proizvodi).

Također, objavili su popis namirnica koje, prema mnogim istraživanjima, mogu imati pozitivan učinak u prevenciji raznih vrsta karcinoma, a popis stalno ažuriraju na temelju novih spoznaja.

Fotolia | Autor: Fotoliafoto: Fotolia

Laboratorijska istraživanja pokazala su da vitamin C iz borovnica štiti DNK stanice, hvata slobodne radikale i sprečava nastajanje kancerogenih tvari. Odličan su izvor flavonoida, posebno antocijana, koji ima izvrsna antioksidativna i protuupalna svojstva te održava stijenke krvnih žila elastičnima. Antocijan, pigment topiv u vodi koji borovnici daje lijepu ljubičastu boju, smanjuje rast i potiče samouništenje stanica raka usta, dojke, debelog crijeva i prostate.

Na sličan način djeluje i moćna brokula. Dobar je izvor vitamina C. Tamnozeleno povrće sadrži visok udio vitamina K. Brokula i križonosno povrće (prokulica, cvjetača) odlični su izvori folne kiseline, vitamina B, vlakana i magnezija. Crveni kupus i rotkvice bogati su antocijanom, a ostalo križonosno povrće sadrži i polifenole, koji imaju tešku zadaću borbe protiv slobodnih radikala. Jedna jabuka osigurava najmanje 10 posto preporučene dnevne količine vitamina C i vlakana.

Goran Ferbežar/Pixsell | Autor: Goran Ferbežar/Pixsellfoto: Goran Ferbežar/Pixsell

Dijetalna vlakna mogu djelovati na nekoliko načina u smanjivanju rizika od raka, među ostalim i tako da pomažu kontroli tjelesne težine. Dobre bakterije mogu koristiti pektin i veći dio dijetalnih vlakana jabuke za stvaranje spojeva koji štite stanice debelog crijeva od raka. Kora jabuke sadrži trećinu ili više korisnih spojeva.

Brojne studije pokazale su da brusnice smanjuju rizik od raka dojke, debelog crijeva, prostate i pluća te potiču neke druge stanice raka na samouništenje.

Snaga citrusnog voća

Jedna porcija brusnica osigurava najmanje 10 posto preporučene dnevne količine vitamina C i vlakana. Vitamin C štiti DNK stanica te sprečava stvaranje kancerogenih tvari.

foto: Pixabay

Na popisu moćnih namirnica nalazi se i grejp, koji je bogat vitaminom C, a crvene i crne sorte sadrže karotenoide (uključujući likopen i beta-karoten) te dijetalna vlakna.

U laboratorijskim istraživanjima grejp u prahu potiče samouništenje stanica raka debelog crijeva, usta, kože, pluća, dojke i želuca. Laboratorijska istraživanja sugeriraju da spojevi koje sadrži smanjuju upalu i povećavaju udio enzima koji mogu spriječiti djelovanje kancerogenih stanica.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)