Home Društvo Kraj dugotrajnog čekanja? Uskoro lakši prelazak granice s Hrvatskom

Kraj dugotrajnog čekanja? Uskoro lakši prelazak granice s Hrvatskom

SHARE

Rješavanje problema dugotrajnog čekanja na graničnim prijelazima s BiH u Slavonskom Brodu, Slavonskom Šamcu i Staroj Gradiški bilo je tema današnjeg sastanka načelnik Policijske uprave brodsko-posavske Antuna Valića s dopredsjednikom Republike Srpske iz reda hrvatskog naroda Josipom Jerkovićem.

Što brži i sigurniji prijelaz za pogranično stanovništvo trebao bi se osigurati uspostavljanjem posebne trake na granici. Pregovori su u početnoj fazi, a tehnički način na koji će se lakši prelazak granice i ostvariti još nije dogovoren.

Na području Brodsko-posavske županije živi dobar dio stanovništva koji je silom prilika 1992. godine morao izbjeći iz Bosanske Posavine. Svi su oni hrvatski državljani, kao i dio stanovništva na desnoj obali Save. Mnogi od njih gotovo svakodnevno prelaze granicu i nastojat ćemo pronaći način da im taj prelazak olakšamo, rekao je Valić.

Razgovore o rješavanju ovog problema dopredsjednik RS Jerković nedavno je obavio i s ministricom vanjskih i europskih poslova RH Marijom Pejčinović Burić. Cilj je da se vlasnicima pograničnih propusnica, koji žive neposredno uz granicu (u dubini do pet kilometara) i svakodnevno prelaze iz Hrvatske u BiH i obrnuto, omogući brži i sigurniji prelazak granice.

Paralelno s aktivnostima na hrvatskoj strani radi se na tome da se brži prelazak granice omogući i s bosanske strane. Naime, u bosanskobrodskoj općini gradit će se kružni tok i zaobilaznica za kamione kojom će se smanjiti gužve na granici, rekao je Jerković, prenosi Večernji.hr.