Home Crna kronika Osuđenima za spektakularnu pljačku UniCredit banke ukinuta presuda

Osuđenima za spektakularnu pljačku UniCredit banke ukinuta presuda

SHARE
Vrhovni sud Republike Srpske ukinuo je presudu Okružnog suda Banja Luka koji je specijalce Vladana Malića, Gorana Paraša i Aleksandra Popovića, te suvlasnika auto-kuće “Quatro” Olega Bandu osudio na ukupno 42 godine robije.
Oni su u svibnju prošle godine proglašeni krivima za pljačku 617.000 KM na autoputu Banja Luka-Gradiška, ali je drugostupanjski sud uvažio žalbe njihovih odvjetnika i proces vratio na ponovno suđenje.

Prema presudi iz svibnja, Malić, Paraš i Popović su osuđeni na po 11 godina zatvora, dok je Banda osuđen na 9 godina. Njima je također naređeno da u razdoblju od 30 dana nakon pravomoćnosti presude uplate 543.200 KM zbog protupravno stečene koristi.

Sud je utvrdio da oni nisu bili članovi zločinačke udruge kako je to tvrdilo Tužiteljstvo, odnosno da nisu počinili organizirani kriminal.

 

Olakšavajuća okolnost im je bila to što su mlađe životne dobi i što nisu osuđivani.

 

Inače, nekadašnjim specijalcima po devet godina ‘odrezano’ je za pljačku, a po dvije za nedozvoljeno oružje, dok je Banda za pljačku dobio osam, a za posjedovanje oružja dvije godine. Kazne su im na kraju objedinjene, pa su dobili po 11 odnosno devet godina.

Spektakularna pljačka novca, koji se prevozio u Zagreb iz banjalučke “UniCredit banke”, počinjena je 22. rujna 2015. godine.

 

Ranije je Danijel Kuzmić (32), bivši radnik agencije “Sector security” osuđen na tri godine, a specijalci Goran Janjuz (27) i Željko Inđić (29) na po šest meseci zatvora zbog sudjelovanja u razbojništvu, a nakon što su krivnju priznali i pristali da svjedoče protiv svojih suradnika.

 

Nezavisne novine