Home Crna kronika Tko je uhićeni poreznik Radoslav Raspudić: Blizak je HDZ-ovoj desnici, među klijentima...

Tko je uhićeni poreznik Radoslav Raspudić: Blizak je HDZ-ovoj desnici, među klijentima imao dvojicu poznatih rukometaša?!

SHARE

Radoslav Raspudić, viši inspektor u Poreznoj upravi u Službi za analizu, planiranje i izvješćivanje, uhićen je u srijedu.

Raspudić je do 1. rujna prošle godine radio na mjestu voditelja Službe za nadzor PDV-a i borbu protiv prijevara u PDV-u, a tada je premješten na nižu poziciju višeg inspektora u Službi za analizu, planiranje i izvješćivanje.

Nakon uhićenja, oglasila se i Porezna uprava, koja je naglasila poduzimanje stegovnih mjera.

Osumnjičen je da je u razdoblju od 2007. do 2017. godine raznim zainteresiranim stranama nabavljao dokumente, koji su im omogućavali odgodu ili potpuno oslobađanje naplate poreznih obveza. Jednostavnije rečeno, koristio je sustav Porezne uprave kako bi zainteresiranim osobama i tvrtkama omogućio da ne plate porez.

Sudac mu je odredio istražni zatvor na prijedlog USKOK-a, a to je učinio zbog mogućeg utjecaja na svjedoke i mogućnosti ponavljanja kaznenog djela.

Raspudić je u od 2000. godine radio u Ministarstvu financija, a bavio se upravo prijevarama u poreznom sustavu.

Blizak je desnoj struji HDZ-a, koju je svojevremeno predvodio Tomislav Karamarko, kojem je krajem prošle godine na Facebooku pružio svoju podršku i rekao kako će prije ili kasnije ponovno preuzeti HDZ.

“Šokirao sve? Hehe, pomislio da je Tomo opet preuzeo HDZ i šokirao Soroša i njegove, nažalost mnogobrojne, plaćenike i sljedbenike. Hoće, prije ili kasnije. Samo naprijed Tomo, ovaj put strpljivo i promišljeno”, napisao je u objavi na Facebooku.

Nedavno je čestitao Iviću Pašaliću na oslobađajućoj presudi. Pašalić je bio vrlo utjecajan HDZ-ovac u 90-ima.

“Čestitam Igore! I Iviću. Meni osobno ova gesta austrijske sutkinje daje nadu da će Hrvatska jednom postati pravna i civilizirana država. Da će se neki hrvatski sudac ili sutkinja ispričati u ime DORH-a, USKOK-a”, objavio je na Facebooku.

Visokorangirani poreznik Radoslav Raspudić koji je u srijedu uhićen i kojem je određen jednomjesečni pritvor, među klijentima za koje je odrađivao radnje zbog kojih se našao na meti USKOK-a imao je i dvojicu poznatih bivših rukometaša, Slavka Golužu i Božidara Jovića

Jutarnji list neslužbeno doznaje da je Raspudić potvrdio da je uistinu sastavljao sporne žalbe na porezna rješenja koje su dobivali njegovi ‘klijenti’ koje su oni potom koristili u raznim postupcima za osporavanje donesenih rješenja Porezne uprave.

No, pritom je ustvrdio da na taj način nije zloupotrijebio svoj položaj, jer se u niti jednom slučaju nije radilo o predmetima koje su bili pod njegovom nadležnošću. Ukratko rečeno, priznao je da je radio ‘u fušu’, ali da nije zloupotrebljavao svoj položaj.

Tužiteljstvo tereti da je u slučaju poreznog nadzora nad tvrtkom Gold-Box upravo Raspudić bio zadužen za koordiniranje Porezne uprave, dok je istovremeno za tu tvrtku čije je poslovanje vodio odvjetnik Davor Galetović, izrađivao žalbe, prigovore i drugu potrebnu dokumentaciju. Na isti način, tvrdi USKOK, postupao je i u slučaju poreznih nadzora nad tvrtkom Luminia Metal i povezanim društvima, gdje je postojala sumnja u fiktivnu trgovinu zlatom.

Slavko Goluža, Božidar Jović
Slavko Goluža, Božidar Jović

Izvor: Pixsell / Autor: Davor Puklavec/PIXSELL

Raspudić je u tom slučaju bio član radne skupine, a opet su u njegovu računalu pronađeni žalba i drugi dokumenti identični onima koje je predstavnik Luminije, odvjetnik Galetović podnosio na izdana rješenja Porezne uprave.

Žalbe i prigovore Raspudić je pisao i za Slavka Golužu kojem je krajem 2010. Porezna uprava utvrdila poreznu obvezu od oko 162.000 kuna. Bivši izbornik ‘kauboja’ žalio se na to rješenje. Istražitelji su sada u računalu privedenog poreznika pronašli identičnu žalbu, a također su utvrdili da je u kritičnom periodu izvršio uvid u Informacijski sustav Porezne uprave za Golužu kako bi došao do podataka koje je koristio za pisanje te žalbe.

Gotovo identična situacija bila je i kod umirovljenog rukometaša Božidara Jovića, kada je Porezna uprava 2012. donijela rješenje kojim je utvrđena obveza plaćanja PDV-a za njegovu tvrtku u iznosu od nepunih 200.000 kuna. I žalba koju je podnio Jović pronađena je kod Raspudića, a također je potvrđeno da je i za tu tvrtku uzimao podatke iz Informacijskog sustava Porezne uprave. Jović nije želio komentirati ovaj slučaj, a Goluža je bio nedostupan.