Home Društvo Zimske olimpijske igre: Sarajevo je prije 34. godine bilo centar svijeta

Zimske olimpijske igre: Sarajevo je prije 34. godine bilo centar svijeta

SHARE

Na današnji dan prije 34 godine otvorene su 14. Zimske olimpijske igre 1984. godine u Sarajevu (ZOI ’84) najveći je i najzanimljiviji sportski događaj koji je održan na prostorima bivše Jugoslavije. Pored sportskih borilišta, poznati sarajevski domaćinski duh bio je u prvom planu, a cijeli grad živio je u jednom nezaboravnom ambijentu.

U cilju očuvanja sjećanja na sportsku priču koja je promijenila i obilježila povijest Sarajeva, Turistička zajednica Kantona Sarajevo u suradnji sa ZOI ’84 će u subotu, 10. veljače 2018. godine od 10:00 sati upriličiti cjelodnevni program na olimpijskoj planini Bjelašnici, priopćeno je iz Turističke zajednice Kantona Sarajevo.

Program počinje 13. Međunarodnim natjecanjem menadžera u skijanju – ETI CUP 2018., nakon čega će nastupiti poznati sarajevski bend Bombaj Štampa. U subotu navečer će na Bjelašnici biti otvoreno i noćno skijanje na stazi koja će biti obojena olimpijskim bojama.

Prije 34. godine, Sarajevo je bilo jedan od ukupno 12 gradova organizatora zimskih olimpijskih igara. Sudionici igara natjecali su se u disciplinama alpsko skijanje (Jahorina i Bjelašnica), bob i sankanje (Trebević), biatlon, nordijsko skijanje i skokovi (Igman), te hokej i umjetničko klizanje u sportskim dvoranama Skenderija i Zetra u Sarajevu.

Program igara obuhvaćao je 39 događaja na kojima je sudjelovalo 1.272 sportaša iz 49 zemalja (274 natjecateljice i 998 natjecatelja). Sarajevo je tako opet bilo mjesto susreta Istoka i Zapada, jer na sarajevsku olimpijadu su došli predstavnici zemalja i istočnog i zapadnog bloka. ZOI ’84 pratilo je preko 7.500 predstavnika medijskih kuća iz 41 zemlje, a procijenjeno je da je ovaj događaj, posredstvom televizije, pratilo više od 2.5 milijarde gledatelja.

Igre su, i po broju sudionika i po uspješnosti organizacije, nadmašile sve dosadašnje, a zatvorene su 19. veljače 1984. godine riječima tadašnjeg predsjednika Međunarodnog organizacionog komiteta Juan Antonio Samarana “Doviđenja drago Sarajevo!”