Home Politika ZA SADA NIŠTA OD KANDIDATURE: Komšić izgubio rodni list na kojem piše...

ZA SADA NIŠTA OD KANDIDATURE: Komšić izgubio rodni list na kojem piše da je Hrvat. Novi mu ne žele izdati…

SHARE

Komšićeva najava kandidature naišla je na neočekivanog neprijatelja. Birokraciju. Naime za prijavu kandidata potreban je rodni list ne stariji od 3 mjeseca, te potvrda da se protiv njega ne vodi kazneni postupak. Kako pišu bosanski mediji Komšiću je službenica u Matičnom uredu Stari Grad Zulehja Hamo odbila dati kopiju starog rodnog lista na kojoj piše da je Hrvat iz prostog razloga što je sistem digitaliziran i usklađen sa zadnjim popisom stanovništva. Naime prije zadnjeg popisa stanovništa Komšić je tražio izmjene u rodnom listu te je kao nacionalnost upisano Bosanac. Zakoni su takvi da se od popisa do popisa nacionalnost može mijenjati samo jedan put. A novi popis u BIH još nije bio.

Ukoliko prođe Komšićeva kandidatura bit će i formalno rješen slučaj Sejdić Finzi jer će to biti jasan znak da se pripadnici Ostalih ipak mogu kandidirati.

Uz to sve Komšiću prijeti kaznena prijava radi kaznenog djela pribavljanja protupravne koristi i mita. Naime on je dok je bio predsjednik država omogućio nekim ljudima da putem lažnog nacionalnog izjašnjavanja sjednu na mjesta koja im po zakonu ne pripadaju.

Tako je ambasadorom u Italiji načinio čovjeka koji se za potrebe tog posla na papiru izjasnio kao Hrvat, iako je sve do tada bio Bošnjak, Jugoslaven, Ostali, al nikada Hrvat.

Tužiteljstvo smatra da su tim činom direktno pogažena građanska prava onim građanima BIH koji su imali pravo na tu funkciju.

Nerkez Arifhodžić pak, čak i tijekom obavljanja ambasadorske funkcije u Italiji javno se izjašnjavao kao Bosanac a ne Hrvat. Još uvijek nije optužen zbog pribavljanja protupravne imovinske koristi koja nije mala.

Režim u Sarajevo provodio je privođenje novinara koji su pisali o tom koruptivnom djelu.

Napomena: Tekst je aktivistička intervencija. No u njemu je puno istine. On zorno pokazuje nefunkcioniranje pravne države BIH kada je Komšić u pitanju. I funkcinoriranje kada su u pitanju oni koji ukažu na Komšićeve koruptivne radnje.