Home Nekategorizirano Zvonko Milas: Otvaranje HRT-ovog dopisništva u Mostaru snažna poruka zajedništva jednog naroda...

Zvonko Milas: Otvaranje HRT-ovog dopisništva u Mostaru snažna poruka zajedništva jednog naroda u dvije domovine

SHARE

Nakon četiri godine stanke Hrvatska radiotelevizija otvorila je dopisništvo u Mostaru.

Dopisništvo je otvorio glavni ravnatelj HRT-a Kazimir Bačić uz nazočnost visokih uzvanika iz javnog, političkog i kulturnog života, te predstavnika Crkve i medija iz BiH. Dopisništvo će biti smješteno u zgradi Hrvatskoga kulturnog društva Napredak.

Glavni ravnatelj Hrvatske radiotelevizije Kazimir Bačić ovom je prigodom najavio i skoro otvaranje HRT-ova dopisništva u Sarajevu.

Ovo je važan dan za Hrvatsku radioteleviziju jer su kvalitetno izvješćivanje o radu javnih i državnih ustanova te svim bitnim društvenim pitanjima, kao i međunarodnim odnosima, osobito sa susjednim državama, važne zadaće javnoga medijskog servisa. Zato Hrvatska radiotelevizija posljednje dvije godine ponovno aktivno širi mrežu svojih dopisništava. Nakon što su 2016. godine u Republici Hrvatskoj ponovno otvorena dopisništva u Vukovaru, Metkoviću i Bjelovaru, danas svjedočimo ponovnomu otvaranju dopisništava i u Bosni i Hercegovini – najprije ovoga dopisništva u Mostaru, a ovom prigodom najavljujem i skoro otvaranje našega dopisništva u Sarajevu, istaknuo je glavni ravnatelj Hrvatske radiotelevizije Kazimir Bačić.

Dodao je kako je otvaranje dopisništva u Mostaru jedan od pokazatelja skrbi Hrvatske radiotelevizije za hrvatski narod u toj državi.

S time je suglasan i državni tajnik u Središnjemu državnom uredu za Hrvate izvan Republike HrvatskeZvonko MilasSve što je danas aktualno nadam se da će biti još aktualnije s pravim temama koje će pokazati jednu veću i širu dimenziju Hrvata u Bosni i Hercegovini, istaknuo je Milas.

Predsjedatelj Predsjedništva Bosne i Hercegovine i predsjednik Hrvatskoga narodnog sabora Bosne i Hercegovine Dragan Čović upozorio je kako Hrvati u BiH još uvijek nemaju program javnoga medijskog servisa na svojemu materinskom jeziku te će prisutnost Hrvatske radiotelevizije hrvatskomu narodu osigurati pravo na informiranje.

Glavni ravnatelj Hrvatske radiotelevizije, najavljujući skoro otvaranje dopisništva u Sarajevu, najavio je da će ono pokrivati glavni bosanskohercegovački grad, hrvatska naselja u srednjoj Bosni te velikim dijelom i entitet Republiku Srpsku iz kojega je tijekom posljednjega rata protjerano više od 150 000 Hrvata. Upravo je njima pomoć posebno potrebna, a toga smo izazova itekako svjesni te ćemo u svojim programima i dalje poticati opstanak Hrvata u cijeloj Bosni i Hercegovini, ali i suradnju i razumijevanje među svim ljudima koji ovdje žive, dodao je Bačić.

Hrvatska radiotelevizija prvi je put svoje dopisništvo u Bosni i Hercegovini  otvorila u ratnim uvjetima 27. srpnja 1992. godine u Širokome Brijegu. Voditelj je bio Marinko Ćavar, a pomagali su mu novinari, snimatelji, tehničari i montažeri iz HRT-ova centra u Splitu te kolege iz Zagreba. Dana 25. prosinca 1992. godine ostvareno je prvo izravno uključenje u Dnevnik Hrvatske radiotelevizije, a dopisništvo se s vremenom ekipiralo domaćim novinarima, snimateljima i tehničarima koji su prošli obuku i postali suradnici.

Od 25. rujna 1995. godine HRT-ovo je dopisništvo u Širokome Brijegu preraslo u HRT-ov studio Široki Brijeg i započelo emitiranje na modernijoj opremi, a voditelj je bio Miljenko Karačić. HRT-ov studio Široki Brijeg emitirao je tjednu emisiju Federacija BiH, povremeno je ostvarivao emisiju U krupnom planu koja se prikazivala uživo te svakoga ponedjeljka emisiju Kronika Herceg-Bosne, a mreža dopisništava u Bosni i Hercegovini proširila se na Mostar, Kiseljak, Sarajevo, Livno i Novi Travnik. Poslije su zbog racionalizacije uspostavljena dopisništva u Širokome Brijegu i Sarajevu.

Godine 2007. dopisništvo je iz Širokoga Brijega premješteno u Mostar, u kojemu je djelovalo sve do 31. prosinca 2014. godine. Odlukom tadašnjega vodstva dopisništva u Sarajevu i Mostaru ukinuta su, a područje Bosne i Hercegovine za programe Hrvatske radiotelevizije pokrivalo je samo dvoje videonovinara. Kroz HRT-ova dopisništva u Bosni i Hercegovini dosad je prošlo 35 zaposlenika te još toliko honoraraca.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com