Home Kultura FOTO: Ante Čuvalo pozdravio novoizabranu karnevalsku vlasti u Ljubuškom

FOTO: Ante Čuvalo pozdravio novoizabranu karnevalsku vlasti u Ljubuškom

SHARE

„Karnevalsko društvo Prolog“ u suradnji sa školama i vrtićima Zapadnohercegovačke županije i ove godine nam je organiziralo tradicionalni, 20. po redu, Ljubuški karneval. Program je počeo u ranim jutarnjim satima skupom mačkara u Prologu, nakon čega je organiziran njihov polazak za Ljubuški. U podne su se mačkare počele skupljati kod Osnovne škole Marka Marulića u Ljubuškom i u mimohodu došle na Sportski centar gdje je započeo znameniti program suđena Marku Karnevalu i čitanjem njegove posmrtne ‘beside’.

Nakon što je Meštar od karnevala primio ključeve grada od načelnika općine Nevenka Barbarića proglašena je karnevalska Republika koja je potom prigodno darovala općinske čelnike, načelnika i predsjednika Općinskog vijeća Tihomira Kvesića, a potom je počelo suđenje Marku Karnevalu.

Prije uručenja suvenira načelniku postavljen je novi trotoar, novi asfalt, malo zelenila, da se poklon načelniku isporuči po novom trotoaru. Načelnik je na poklon dobio „Kraljicu trotoara“.

Nakon načelnika općine Ljubuški Nevenka Barbarića i predsjednik Općinskog Vijeća Ljubuški, Tihomir Kvesić također je primio svoj suvenir. Uručen mu je suvenir UŽAS JE MOJA ZURKA – perika.

Potom je uslijedilo suđenje Marku Karnevalu koji je bio optužen – što je Hrvatska Republika Herceg – Bosna, postala samo Bosna; što su Hrvati trčali u Europu ko krme u sikavicu; što su u Zagrebu izrazito ljubomorni na Hercegovce; što su u Dalmaciji, ljubomorni na Hercegovce; što u Istri vlada velika ljubomora na Hercegovce; što su u Lici također ljubomorni na Hercegovce; što su u Slavoniji, najmanje ljubomorni na Hercegovce; što Agrokor pada, a Stipe Nosić raste; što je Agrokor upa u velike financijske dubioze, i do 56 milijardi kuna; što je prošle godine Hercegovinu zadesio kasni mraz u petom misecu, i odnio sve poljoprivredne kulture, od loze do koze; što je dedo Mraz svugdi u svitu dobar dedo, jedino u nas baksuz dedo; što je najveći drug svojih drugova, maršal Joze Broz Tito, nakon 30 godina izgubija svoj trg, u belom Zagreb gradu; što „Nedjeljom u 2“ vodi Aleksandar Stanković, a nije Velimir Bujanac; što su Katalonci 91.-e, podržali neovisnost Hrvatske, čak i neovisnost Herceg-Bosne. A danas, Hrvatska neće da prizna Kataloniju; što ni općina Ljubuški ne prizna neovisnost Katalonije; za hrvatski rukometni debakl; što je predsjednik Hrvatskog nogometnog saveza – Šuker, a nije Boban; što je Radoslav Dodig dobio trg u Karnevalskoj Republici, a u gradu i općini nije ni ulicu; što se u Studencima najlipše pivaju Božićne pisme i što je jedan naš, iz jednoga sela nije važno kojega, izmlatija ženu, ali je udarija samo jednom a ona imala 16 modrica.

Sukladno ovlastima Karnevalske Republike Ljubuški, časni sud je donio slijedeću odluku:

-Za pretvorbu Agrokora u Bagrokor, Marko Karneval se oslobađa krivnje. Kriva je voda Janja, koja nije služila za piće nego za pranje. Ali za pranje novčanica, a ne gaćica.

-Za dolazak dede Mraza u petom misecu, niti je kriv Marko Karneval, niti je kriv dedo Mraz. Kriva je baba! Zato što je krivo navila sat, pa umisto na Božić, digla dedu na Uskrs.

-Za ispadanje Tite sa trga u Zagrebu, Marko Karneval se također oslobađa krivnje. Kriva je vitinska gatara, što je davno prorekla: kad ispadne Velež, ispast će i Tito.

-Za nepoštenje i javašluk, poštenoga suda u Haagu, te za nanošenje duševne i tjelesne boli hercegovačkom narodu, Marko Karneval se najstrože osuđuje!!! Ova spodoba od karnevala, nije zaslužila ništa bolje od smrtne kazne, stoga izričito zahtijevam, da se osuđeni Marko Karneval zapali na lomači, večeras u Prologu, o prvom sumraku.

Nakon presude u kojoj je osuđen na smrt spaljivanjem u Prologu, posmrtna „besida“ Marka Karnevala bit će pročitana u Prologu.

Najboljom karnevalskom skupinom ovogodišnjeg karnevala proglašena je karnevalska skupina Dječji vrtić „Petar Pan“.

Inače, sve dječje skupine iz ljubuških osnovnih škola i dječjih vrtića su dobile prigodne poklone, a najbolja karnevalska skupina je dobila i posebnu nagradu.

Karnevalski program će se nastaviti u Prologu:

16,00h Bogat program u Prologu uz glazbenu skupinu Victoria Band i voditelje:

– Karnevalski ručak

– Hercegovačka tradicija

– Spaljivanje osuđenog Marka Karnevala

– Vatromet

19,00h Bal pod maskama

22,00h Dodjela Nobelovih nagrada za najbolje maske