Home Zanimljivosti Vožnja nakon pijanstva: Koliko tijelu treba da razgradi alkohol?

Vožnja nakon pijanstva: Koliko tijelu treba da razgradi alkohol?

SHARE

Situacija je svima poznata: Ostali ste do kasnih večernjih sati u dobrom društvu, ispijeno je dosta alkohola. Mnogi vozači zanemaruju rizik od ostatka alkohola u krvi.

Smatraju da je nakon “derneka” dovoljno dobro se naspavati i ujutro bit spreman za upravljanje motornim vozilom. Međutim, nije tako.

Istraživanje koje je sproveo njemački automobilski klub ADAC pokazuje da onaj ko se druži s čašicom do ponoći i na spavanje ode s 1,5 promila alkohola u krvi – ujutro nije spreman za vožnju!

U zavisnosti od pojedinca, tijelo degradira oko 0,1 promila alkohola u krvi po satu. U 9 sati ujutro vrijednost alkohola u krvi i dalje će biti oko 0,6 promila!

Utvrditi pravi nivo alkohola u krvi u datom trenutku nije tako jednostavno zbog brojnih faktora utjecaja. Ovi faktori uključuju, recimo, punjenje želuca u vrijeme unosa alkohola i individualno fizičko stanje.

Osim toga, lijekovi mogu utjecati na razbijanje alkohola ili izazivanje kritičnih interakcija. Ne postoji nešto štop može ubrzati eliminiranje alkohola jer čak ni kafa, znojenje ili spavanje ne pomaže brzom triježnjenju, prenosiRadiosarajevo.com

Zato je najbolji savjet – ne sjedati za volan najmanje 12 sati nakon intenzivnog konzumiranja alkohola.