Home Gospodarstvo Traže se rješenja da se zaustavi prodor morske vode na jug Hercegovine

Traže se rješenja da se zaustavi prodor morske vode na jug Hercegovine

SHARE

Najgore u Doljanima i Gabeli

– Mi smo imali nekoliko konferencija o ovoj temi i ove godine ćemo vjerojatno održati još jednu. Okupljamo stručnjake na ovim događajima i pokušavamo zajednički riješiti probleme s kojim se susrećemo. Hrvatska već godinama radi na rješenju ovoga problema, ali se ti projekti uglavnom odnose na potez od Opuzena do Metkovića. Moramo raditi na projektima koji će imati pozitivne učinke i na područje BiH – istaknuo je Jović. Posljedice saliniteta u dolini Neretve mogle bi biti katastrofalne za stanovnike pogođenih područja. Veliki broj njih bavi se i živi od poljoprivrede, a povećan salinitet znači i početak potrage za novim izvorima vode ili smanjenje proizvodnje voća i povrća. Poljoprivrednici iz Čapljine tijekom prošlog ljeta su upozoravali na ovaj problem, ali su njihovi apeli naišli na podsmijehe s viših razina vlasti. Jedina adresa koja je ozbiljno shvatila ovaj problem je Ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva HNŽ-a, ali je pitanje koliko oni sami mogu utjecati na rješavanje ovoga problema.

Apeli poljoprivrednika

Ne samo da je ugrožena poljoprivreda, nego i opstanak ljudi na ovome području zbog problema saliniteta. Sigurno je kako će salinitet biti još veći ako se ne budemo ozbiljno pozabavili rješavanjem ovoga problema – kaže Jović u izjavi za Večernji list.

Zbog pretjerane eksploatacije vode u dolini Neretve i Trebišnjice, protok slatke vode se smanjuje, a na njezino mjesto se podvlači morska, slana voda, koja dolazi deltom Neretve. Prvi koji je prije nekoliko godina otkrio ovu zabrinjavajuću pojavu i obavijestio stručnjake i institucije bio je proizvođač iz Višića Marko Matić, voditelj čapljinske Poljoprivredne zadruge “Loznica”. Dekan Agromediteranskog fakulteta u Mostaru Ahmed Džubur ocijenio je da postoji više razloga za porast saliniteta u rijeci Neretvi i pritocima, no da je najvažniji povezan s izgradnjom više energetskih objekata u istočnom dijelu Hercegovine.