Home Politika VIDEO Hrvati u Vojvodini: Mnogi problemi čekaju da se riješe

VIDEO Hrvati u Vojvodini: Mnogi problemi čekaju da se riješe

SHARE

Tijekom dvodnevnog posjeta srbijanskog predsjednika govorit će se i o položaju Srba u Hrvatskoj i Hrvata u Srbiji. Ekipa HRT-a bila je u Vojvodini gdje Hrvati godinama čekaju da im se počnu rješavati nagomilani problemi.

Tavankut je mjesto posljednjeg susreta predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović i Aleksandra Vučića. Najveće je to hrvatsko selo pokraj Subotice. Oko 4000 stanovnika živi na području koje nema vododvod, na početku 21. stoljeća, nema kanalizaciju, trideset posto ulica je samo asfaltirano, dom kulture ne postoji. Nakon susreta na visokoj razini asfaltirane su dvije ceste.

Mnogi još problemi čekaju da se riješe. Traže pravo na zajamčeni mandat u Skupštini Srbije. Produbljuje se i razdor s Bunjevcima jer je Vojvođanska vlada poduprla inicijativu za ukidanje dokumenta o izjašnjavanju Bunjevaca kao Hrvata, koju je podnijelo vodstvo dijela zajednice Bunjevaca koji niječu hrvatsku pripadnost.

Manjinska prava su ugrožena jer je pripadnika manjina sve manje. Godine 2002. u Srbiji je bilo 70.000 Hrvata, 2011. 57.000. I odlaze svaki dan. Oni koji ostaju uz pomoć kulturnih društava pokušavaju očuvati identitet, a od susreta u Zagrebu očekuju da se bar otvori tema o njihovim problema.

Izvor: HRT.hr