Home Društvo FOTO: Grude: Uspješno organizirana hajka na lisice okupila više od dvjesto lovaca

FOTO: Grude: Uspješno organizirana hajka na lisice okupila više od dvjesto lovaca

SHARE
U Grudama je protekle nedjelje (11. veljače) organizirana hajka na lisicu.

Domaćini još jednom pokazaše da su pravi majstori organizacije – kako samoga lova tako i svega onog neizostavnog po završetku lova, a to je lovačko druženje koje se dugo pamti i ne zaboravlja, piše Tomislavcity.com.

Dvjesto deset lovaca iz kršne i ponosne nam Hecegovine i Lijepe naše okupilo se u ranim jutarnjim satima na potezu grudskoga gatera odakle je trebalo krenuti u lovište. Gostoljubivi domaćini su, kao i uvijek dosad, sve pristigle goste dočekali toplo i srdačno.

Do polaska u lovište moglo se popiti kavicu i razmjeniti poneku lovačku. Nešto malo prije sedam sati, nakon kraćega obraćanja lovcima od strane predsjednika grudske sekcije Donija Mikulića, krenulo se put lovišta. Upute su bile jasne i glasne, a odnosile su se na sam lov – što loviti i na raspored lovaca na čeke.

Domaći lovci bili su zaduženi za raspored ostalih kolega. Za vrijeme trajanja hajke, tamo negdje do jedanaest sati, ustrijeljeno je devet lisica. Od toga dvije ženke i sedam mužjaka.

Kako rekoše zadovoljni domaćini, ovo je rekord svih dosadašnjih hajki u njihovoj Udruzi. Nisu krili zadovoljstvo, jer dobro znaju koliko lisice naprave štete u lovištu, ništeći sitnu divljač, a uz to predstavljaju i veliku opasnost kada je u pitanju opaka bjesnoća kojoj su podložne i kao takve predstavljaju veliku opasnost za ljude i domaće životinje.

Ovako dobar odstrjel rezultat je izvanredno isplanirane hajke. Grmile su puške na sve strane, a glas goniča upućivao je da su lije pokrenute i da im se dobro ne piše. Valja istaći da je mogla biti ustrijeljena još koja lija više, ali dogodi se nama lovcima i ono “u ništa”.

I ovom prigodom, zahvaljujući nepodešenim nišanskim spravama, dvije-tri lije su se uspjele izvući iz okruženja i spasiti glavu.

One koji iz bilo kojih razloga promašiše “metu” čekala je “kazna” po dolasku na zborno mjesto. Čaša “crnoga” na iskap nije im teško pala. Nakon završetka lova, na platou kod gatera, uslijedio je zajednički ručak. Uživalo se u slasnim komadima leša i dobro spremljenoga roštilja. Svega u izobilju, do mile volje. O dobroj kapljici da i ne govorimo.

Po dobrome lovačkom običaju i lovačkoj etici, uz lovačku vatru, lovci poredani u krug iskazaše počast ustrijeljenoj divljači.

Uz još jedno “završno” obraćanje Donija Mikulića iz sekcije “Grude”, skupu se obratio i Ivan Ančić, predsjednik HLU “Malič” koji je, kao i Doni, zahvalio svim sudionicima uspješne hajke. I ovo druženje svojom pjesmom i glazbom obogatila su dvojica domaćih glazbenika, a uz to i gangaši su dali svoj doprinos. Igrala se šijavica, a najveću pozornost izazvše Kepalo i Pavo Kutleša. Namirio se junak, na junaka.

Gostoljubivi i vrijedni domaćini stigli su prirediti i tombolu za ovu prigodu. Odjevni lovački predmeti dospjeli su u ruke onih kojima je sreća bila naklonjena.

I na kraju, što još reći osim sve pohvale domaćinu i svim sudionicima priređene hajke i lovačke fešte. Sve je bilo kako se samo poželiti može, štimalo je poput orkestra predvođenog najboljim dirigentom.