Home Zanimljivosti Kako se učinkovito riješiti neugodnog zadaha?

Kako se učinkovito riješiti neugodnog zadaha?

SHARE
Neugodan zadah iz usta, medicinski nazvan halitoza, problem je s kojim se svatko od nas susreo barem nekoliko puta u životu. Osim određenih medicinskih stanja koja ga mogu uzrokovati, često je posljedica nedostatne oralne higijene, loših prehrambenih navika i stila života.

Procjenjuje se kako danas više od 50 posto populacije ima problema s neugodnim zadahom, a u otprilike 90 posto slučajeva izvor je problema usna šupljina, dok se ostatak odnosi na određene zdravstvene probleme poput želučanih. Ovaj neugodan problem zahvaća sve dobne skupine i oba spola.

Naša su usta dom za više od 500.000 bakterija, a neke od njih mogu biti štetne te uzrokovati bolesti desni i infekcije, ali većina njih ima važnu ulogu za održavanje zdrave mikroflore – zdravlja usta i desni.

Oralna mikroflora može biti narušena zbog loše oralne higijene, pušenja, konzumacije nezdravih namirnica, stresa i niza faktora koji potiču razvoj “loših” bakterija koje će uzrokovati probleme s desnima i zadahom.

Izvori lošeg zadaha

Smatrate da je dovoljno oprati zube četkicom i tako riješiti problem lošeg zadaha? Nažalost, ovo je daleko od istine…

Oralna mikroflora obuhvaća cijelu usnu šupljinu, stoga je važno prilikom svakog pranja četkicom ukloniti nečistoće s površine jezika, posebno stražnjeg dijela gdje se nalazi najveći broj bakterija koje, ako se tamo dugo nalaze, otpuštaju neugodne mirise.

Zubnim koncem uklonite ostatke hrane među zubima nakon svakog obroka kako te čestice hrane ne bi uzrokovale loš zadah. Ako imate karijes koji je nagrizao zub ili plombu koja je oštećena postoji šansa da se u tim “pukotinama” skrivaju ostaci hrane koje je važno ukloniti, ali prije svega treba posjetiti stomatologa koji će popravkom zuba riješiti problem.

Određeni lijekovi poput antihistaminika, diuretika, antipsihotika te lijekova za opuštanje mišića zbog svojih svojstva mogu izazvati nuspojave kao što su suha usta zbog nedostatka sline. Slina u ustima ima antibakterijsko djelovanje, kontrolira razvoj bakterija te sadrži širok spektar antimikrobnih bjelančevina uključujući lizozim, laktoferin i laktoperoksidazu koji sprečavaju nekontrolirano širenje bakterija i samim time neugodan zadah.

Odaberite pravu pastu za zube

Danas na tržištu postoje paste koje će riješiti problem lošeg zadaha u kratku roku, a njihovi su sastojci odabrani po uzoru na ljudsku slinu te jačaju prirodni obrambeni mehanizam usne šupljine. One su bogate enzimima i proteinima koje usna šupljina prirodno sadrži te služe kao obrambeni mehanizam, kontrolirajući razvoj bakterija i plaka. Osim što su odličan odabir za borbu protiv neugodna zadaha, svojim će sastojcima spriječiti upale i krvarenja desni koji mogu voditi do znatno ozbiljnijih problema, piše ordinacija.hr