Home Društvo Znate li što sve Google zna o vama?

Znate li što sve Google zna o vama?

SHARE

Koristite li Google za pretraživanje, Chrome za pregledavanje stranica, Gmail za primanje pošte ili Android pametni telefon, vjerojatno ste ostavili gomilu osobnih (i ne tako osobnih) na raspolaganje Googleu (odnosno Alphabetu).

No, znate li što zapravo Google zaista zna o vama? Ukratko, mnogo. Jer Google od svojih korisnika prikuplja velike količine podataka – od povijesti pretraživanja, lokaciju na kojoj se nalaze, stranice koje posjećuju… A sve kako bi poboljšali uslugu i što je moguće više prilagodili oglašavanje interesima korisnika.

Moglo bi vas iznenaditi koliko ste zapravo osobnih i identifikacijskih podataka prepustili Googleu, a da toga niste ni bili svjesni, piše Zimo.co.

Ne vjerujete nam? Zavirite s nama u “svoj profil” na Googleu i nemojte reći da vas nismo upozorili. Želite li pregledati sve podatke koje Google ima o vama, jednostavno posjetite stranicu koja se zove “My Account” (Moj račun).

Ulogirajte se svojim Google računom i možete početi pregledavati sve podatke koje Google ima o vama. Kliknete li na “My Activity” (Moja aktivnost), možete vidjeti gotovo sve što ste radili na internetu, a ima veze s vašim Google računom. Čak i ako mislite da ste poznavatelj postavka privatnosti i držite se svih smjernica, bacite oko.

Iznenadit ćete se što vam je sve promaklo, a i imat ćete priliku dodatno podesiti postavke kako biste ograničili koje podatke Google pohranjuje.