Home Zanimljivosti Možete li se nadebljati od previše mineralne vode?

Možete li se nadebljati od previše mineralne vode?

SHARE
Za osvježavajući efekt kojeg gazirana voda ostavlja na tvom jeziku i nepcu zaslužan je ugljični dioksid, koji pod pritiskom stvara ‘skakanje’ mjehurića u ustima. Znanstvenici su nedavno proveli eksperiment deblja li taj njezin sastavni dio.
Mind Body Green prenosi istraživanje Sveučilišta Birzeit u Palestini koje je mikroskopski promatralo karbonizaciju u periodu od 6 mjeseci. Znanstvenike je zanimalo može li karbonizacija sama po sebi utjecati na debljanje.

Eksperimentirali su na dijetama odraslih muških laboratorijskih štakora, koje su hranili istom dijetom, a svaki od njih pio je različitu vrstu vode: vodu iz slavine, izvorsku vodu, gaziranu i dijetalnu gaziranu vodu (dostupnu u Americi).  Štakori koji su pili dijetalnu ili običnu gaziranu vodu jeli su i udebljali se više od onih koji su pili negaziranu vodu.  Istraživanje je pokazalo kako je njihovom debljanju uzrok povećana produkcija grelina, peptidnog hormon koji stimulira glad. Kako bi potvrdili ovo istraživanje, znanstvenici su napravili isti eksperiment i na 20 mladića, koji je pokazao jednake rezultate.

To ne znači da trebate sasvim odustati od gaziranih pića, ali probajte ih smanjiti. Umjesto gaziranih napitaka, isti efekt možete dobiti i obogaćivanjem obične vode voćem, medom, začinima i travama.  Iskoristite sok svojih najdražih agruma, jagoda, kivija, borovnica, pa i krastavaca, ovisno o sezoni i dodajte u izvorsku vodu. Možete ju pomiješati s malo meda ili javorovog sirupa.  Dodajte joj i najdraže bilje, poput svježe mente ili začine kao što je đumbir, piše Zdrava krava