Home Društvo Još jedno istraživanje potvrdilo: Ova hrana povećava rizik za obolijevanje od raka!

Još jedno istraživanje potvrdilo: Ova hrana povećava rizik za obolijevanje od raka!

SHARE
Stručnjaci su ponovili kako je važno čitati koje sastojke sadrži određena hrana, pogotovo kada je u pitanju količina soli, šećera i masti.

Prerađena hrana značajno povećava rizik za obolijevanje od raka, upozorili su znanstvenici čije je istraživanje objavljeno u Britanskom medicinskom časopisu.

Takva hrana prepuna je konzervansa i drugih aditiva, a sve većim konzumiranjem, povećava se i šansa za razvijanje tumora. Zbog procesuirane hrane žene u srednjim godinama sve češće obolijevaju od raka dojke, upozorava se u istraživanju. Stručnjaci vjeruju kako je problem masnoćama, šećerima i soli koja se nalazi u prerađenoj hrani u količinama koje su izrazito velike. Najveći problem predstavljaju namirnice poput gaziranih pića, čokolade, slatkiša, kruha iz masovne proizvodnje, margarina, keksića, prerađenih žitarica, energetskih pločica i pića, gotovih jela s gotovim umacima, pilećih medaljona, prerađenog mesa poput kobasica, juhe iz vrećice i sl.

Stručnjaci stoga upozoravaju kako bi obitelji trebale bolje čitati što sadrži hrana kada je kupuju, pogotovo dijelove koji se odnose na količinu masti, soli ili pak šećera. Istraživanje je provedeno na 105.000 osoba koje su vodile dnevnike o hrani koju su jeli. Čak 32 posto osoba jeli su hranu koja je bila isključivo prerađena zbog čega su im se šanse da će oboljeti od raka u idućih pet godina povećale za 23 posto za razliku od onih koji su bili na dnu popisa konzumiranja prerađenih namirnica.

Ženama se pak za 38 posto povećava šansa da će oboljeti od raka dojke u menopauzi, dok je taj rizik za mlađe žene 27 posto. Prerađena hrana povećava i rizik za razvijanje raka debelog crijeva pa ljudi koji je konzumiraju svakodnevno imaju 23 posto veće šanse da će oboljeti od njega.