Home Crna kronika Dječak sa zoljom na maršu Armije BiH

Dječak sa zoljom na maršu Armije BiH

SHARE

Na Facebook-profilu “Nanićevi Bužimljani” objavljena je snimka obilježavanja godišnjice ofenzive jedinica Petoga korpusa Armije BiH na Hasinom vrhu kod Bihaća, gdje je u povorci velikoga broja odraslih, mladih i djece u vojničkim odorama jedan dječak nosio ručni raketni bacač – zolju, piše Glas Srpske.

"PUTEM HEROJA – HASIN VRH"

Crnaaaa zemljooo,drhti od tekbira.Neka dušman čuje svako slovo.Dok Bosanska Krajina postoji živjet će i ime Izetovo.Oko une i Cazina,od Bužima pa do Bišća,zauvjek će živjet slavno ime Nanića . . .

Posted by Udruženje "Nanićevi Bužimljani" on Mittwoch, 14. Februar 2018

Prilikom marša bivših pripadnika Petoga korpusa viđeni su ratna ikonografija i zastave, a novine ističu kako su se čuli i vjerski povici “Tekbir, Alahu-ekber”.

Predsjednik Organizacije starješina Vojske Republike Srpske Milovan Milutinovićrekao je kako je obilježavanje ovakvih godišnjica legitimno, ali da zabrinjava što su time obuhvaćena i djeca.

Usprkos međunarodnim konvencijama o zaštiti djece, bošnjačka strana indoktrinira i najmlađe, što je viđeno i na primjeru sarajevskoga Udruženja `Asker`, gdje obučavaju djecu nakon što im daju religijske pouke iz islama, naveo je Milutinović.

Dodao je kako je ovdje riječ o huškačkim namjerama te da se ovim trebaju pozabaviti sigurnosne agencije u BiH.