Home Društvo AGONIJA OBITELJI MUSTAPIĆ IZ MOSTARA: 22 godine ne mogu u svoj stan

AGONIJA OBITELJI MUSTAPIĆ IZ MOSTARA: 22 godine ne mogu u svoj stan

SHARE

Dokumenti dokazuju kako je Radoslav Udovičić iz Urbinga potpisao ugovor s Mirom Prskalo 1999. godine, koji nešto ranije obavještava Mustapiće da je ova tvrtka njihov stan zbog nemogućnosti financiranja prodala na tržištu i u zamjenu nudi drugi

Supružnici Mustapić iz Mostara, Ante i Jela, još uvijek, nakon 22 godine nisu dobili natrag svoj stan na Balinovcu, koji im je ‘prljavom igrom’ otrgnut te nikada nisu ni uselili u njega.

Naime, Jela je stan dobila 1986. godine od radne organizacije Dom u kojoj je bila uposlena, no, nakon rata, stan je prešao u vlasništvo Mire Prskalo, tadašnje glavne inspektorice Porezne uprave u Mostaru.

Netom nakon što je stan Mustapića kupila Mira Prskalo, Dom se razdijelio u dvije tvrtke, od kojih je jedna bila Urbing koji je tada, ispostavilo se, jednom kupljene stanove ponovno prodavao. Među njima je bio i stan bračnog para Mustapić.

Dokazni dokumenti i sudska presuda

Ratne 1992. godine, tadašnji direktor Urbinga, Ilija Filipović, ponudio je Mustapićima zamjenski stan pod uvjetom da se ovog odreknu, na što bračni par nije pristao.

Ante tvrdi kako Ilijin nasljednik, Boro Puljić sklanja uplatnice i tvrdi kako stan nikada nije plaćen, što je u kasnijem sudskom postupku demantirano.

Puljić je, vezano za ovaj slučaj, kratko prokomentirao kako on nije bio u Urbingu u spornom vremenu.

Dokumenti dokazuju kako je Radoslav Udovičić iz Urbinga potpisao ugovor s Mirom Prskalo 1999. godine, koji nešto ranije obavještava Mustapiće da je ova tvrtka njihov stan zbog nemogućnosti financiranja prodala na tržištu i u zamjenu nudi drugi.

Nakon 18 godina opstrukcija, Mustapići konačno dobijaju sudsku presudu Ustavnog suda BiH 2014. godine, kojom je potvrđeno da je stan njihov. Utvrđeno je da Urbing nikada nije imao pravo njime raspolagati te je naloženo da se Mustapićima vrati stan.

Sudski je dokazano kako je Mira s načelnikom Porezne uprave Mostar, Draganom Zelenikom krivotvorila uvjerenje o plaćanju poreza uknjiživši stan na sebe bez da je ikada porez i platila.

Mustapići tvrde kako, unatoč sudskim presudama presuđenim u korist bračnog para Mustapić, obitelj Prskalo koja se uselila u stan, Mira i njezin suprug, odbijaju izaći iz stana, koji je dokazno stan Mustapića.

”Prolaze četiri godine, a od tada se ništa ne dešava. Postoji odluka Općinskog suda Mostar, a kada će ispoštovati, ne znamo”, kazao je Ante.

Dokazivanja prava

Naime, iako je postojala relevantna dokumentacija o stečenom pravu na stan, ta su se prava u novim procedurama osporavala, pa su Mustapići, najprije, morali godinama dokazivati da im to pravo pripada.

”Godine 1986. Dom daje stan mojoj ženi. Meni su sakrili uplatnice, prilikom useljavanja u moj stan nakon 1992. godine, ali je kasniji sudski postupak dokazao da smo stan isplatili i da imamo pravo na njega. Rečeno nam je kako je stan prodan, iako je stan ranije plaćen od poduzeća u kojem je radila Jela, uz moje učešće. Na moje pitanje što meni nisu ponudili da ja kupim stan 95., 96., su mi odgovorili da su prodali stan, pa mi iza toga nudili drugi stan da ga otkupim po tržišnoj cijeni. A to nisam htio jer sam znao da je to već nečiji stan, jer ti stanovi nisu bili slobodni, i platio bih punu cijenu stana kao da nisam ništa imao ranije. No, u međuvremenu su se pojavili Josip i Mira Prskalo, koja je bila šefica porezne uprave, a ja posjedujem dokumente o uplati kako je stan plaćen”, kazao je Mustapić za FTV.

Napominjući kako 2002. godine na snagu stupa zakon po kojem svi oni kojima su izdana rješenja do 2000. imaju pravo na stanove, Mustapić naglašava kako je tijekom postupka dokazano da je stan otplaćen i da oni imaju pravo na njega po ovome zakonu. Zakon kaže da bez obzira na useljenje imaju stanarsko pravo i pravo na otkup stana.