Home Crna kronika Splitski “kralj fiktivnih računa” zamračio četiri milijuna kuna

Splitski “kralj fiktivnih računa” zamračio četiri milijuna kuna

SHARE

Policijski službenici Službe gospodarskog kriminaliteta PU splitsko-dalmatinske, proveli su kriminalističko istraživanje nad 67-godišnjakom vlasnikom i odgovornom osobom trgovačkog društva iz Splita koje je sada izbrisano iz registra društava.

Postojanje te firme je vezano isključivo za 2014. godinu pa je očigledni cilj vlasnika bio otvaranje poduzeća za činjenje kaznenih djela koje mu donose materijalnu dobit.

Šezdesetsedmogodišnjaka se sumnjiči da je od svibnja do prosinca 2014. s ciljem da izbjegne plaćanje PDV-a i da za svoje društvo ostvari protupravnu imovinsku korist neistinito prikazao poslovanje kroz poslovne knjige čime je oštetio državni proračun u iznosu od gotovo četiri milijuna kuna.

On je to, kako stoji u prijavi, radio na način da je od sedam njemačkih trgovačkih društava kupio raznu robu (ribu, meso, vino) te je za nju platio oko 15 milijuna i 620 tisuća maraka te je preko fiktivnih papira prikazao svoje poslovanje na način da je tu robu prodao već u tranzitu (a da nikad nije došla u Hrvatsku) tvrtkama iz Bukurešta i Budimpešte te je tako na njih prebacio obvezu plaćanja PDV-a.

Pri tome je izradio fiktivne fakture, lažne međunarodne tovarne listove, fiktivne cesije, a cijeli posao je obavljen po principu trostranog plaćanja.

No on je tu robu stvarno dovezao u Split i prodavao je policiji za sada nepoznatim društvima i osobama, a krim-istraživanjem je dokazano da te tvrtke iz Mađarske i Rumunjske nikada nisu postojale pa na sebe nisu mogle ni prebaciti PDV.

Nadležnom državnom odvjetništvu je podneseno posebno izvješće zbog više kaznenih djela opisanih utaje poreza ili carine te krivotvorenja službene ili poslovne isprave protiv ovog “biznismena” koji doznajemo duže vrijeme živi u Austriji.