Home Crna kronika U BiH prošle godine ukradeno 775 vozila, jedino u HBŽ nije ukradeno...

U BiH prošle godine ukradeno 775 vozila, jedino u HBŽ nije ukradeno niti jedno vozilo

SHARE

Broj teških krađa automobila, novih i skupocjenih ili onih starijih, prošle godine je smanjen u Bosni i Hercegovini.

Prema podacima prikupljenim iz županijskih MUP-ova, doznaje se da je 2017. u našoj zemlji ukradeno 775 vozila, a kradljivci su, kao i ranije, preferirali Volkswagenove modele, piše Klix.ba.

Najviše vozila ukradeno je u Sarajevskoj županiji, njih 431, od čega su 103 automobila pronađena i vraćena vlasnicima.

S obzirom na to da je SŽ već tradicionalno na vrhu liste po krađama automobila, ne čudi činjenica da se u SŽ-u 2017. dogodilo 87 krađa više nego u svim ostalim županijama i manjem bh. entitetu zajedno. Ipak, iz MUP-a SŽ govore kako je broj otuđenih vozila u 2017. smanjen za 123 vozila ili 22,2 posto u odnosu na 2016. godinu.

Lopovi su u SŽ, kao i drugim županijama najviše krali automobile modela i marki Golf, Audi, Škoda, BMW i Passat.

“Najviše su krali skupocjena vozila“, kazao je Izet Šarić, glasnogovornik MUP-a Tuzlanske županije, gdje se prošle godine dogodilo 56 krađa automobila, što je manje za 43 posto u odnosu na 2016. godinu. MUP Zeničko-dobojske županije registrirao je prošle godine 63 teške krađe automobila, od kojih je samo u jednoj poznat počinitelj.

“Krađe su se uglavnom događale u noćnim i ranim jutarnjim satima. Naši policajci su tijekom godine uspjeli pronaći i vratiti vlasniku 21 ukradeni automobil”, rekla je glasnogovornica MUP-a ZDŽ Aldina Ahmić. U Srednjobosanskoj županiji se 2017. dogodilo 58 krađa automobila, od kojih je 20 rasvijetljeno. Najviše krađa bilo je u Travniku, Vitezu i Bugojnu.

Iz MUP-a Hercegovačko-neretvanske županije Klix doznaje kako se 2017. u HNŽ-u dogodilo gotovo tri puta manje krađa automobila nego 2016. godine. Naime, prošle godine ukradeno je 35 automobila u HNŽ-u, a 2016. taj broj je iznosio 103. MUP Unsko-sanske županije zabilježio je pet krađa utomobila prošle godine, dok ih se 2016. dogodilo devet.

Ukradena su dva vozila Volkswagen te po jedan Audi, Opel i Renault. Jedno vozilo marke Toyota ukradeno je 2017. u Bosansko-podrinjskoj županiji. Ovaj automobil je pronađen i vraćen vlasniku.

Jedan automobil ukraden je i u Posavskoj županiji, dok su se dvije krađe automobila dogodilo u Zapadnohercegovačkoj županiji. Tijekom 2017. na području Republike Srpske evidentirana su 123 krivična djela koja se odnose na otuđenje motornog vozila, od kojih je 58 rasvijetljeno.

“Pronašli smo i vlasnicima vratili 105 vozila, 97 otuđenih tijekom 2017. te osam otuđenih prethodnih godina. Najviše krađa automobila bilo je u ožujku i to 22, dok u listopadu nije registrirano nijedno takvo djelo”, kazali su iz MUP-a RS.

HBŽ je jedina županija u kojoj se 2017. nije dogodila nijedna krađa vozila. “Krađe se kod nas rijetko događaju. Proteklih godina događala se možda jedna godišnje”, kazali su iz MUP-a HBŽ.

Iako ih je prošle godine bilo manje nego 2016. godine, krađe automobila nastavljene su i u 2018. Tako je u Mostaru početkom veljače ukraden automobil u vlasništvu Federalnog ministarstva financija, na području Zavidovića desile su se tri krađe automobila u siječnju, u Zenici je ukradena Jetta, u Travniku Golf IV, u Istočnom Sarajevu Audi, u Bugojnu Nissan Patrol…