Home Društvo Čovjek iz BiH u mirovini uživa već 60 godina

Čovjek iz BiH u mirovini uživa već 60 godina

SHARE

Jedan je Prijedorčanin je pravo na obiteljsku mirovinu ostvario prije skoro šest desetljeća i to je najduže razdoblje korištenja prava na mirovinu u Republici Srpskoj, potvrđeno je Nezavisnim novinama u Fondu MIO RS.

Korisnik s područja regije Prijedor pravo na obiteljsku mirovinu ostvario je 1958. godine, dok je drugi po tom kriteriju korisnik Fonda MIO RS s prebivalištem u FBiH, koji je pravo na obiteljsku mirovinu ostvario 1959. godine, istakli su u Fondu.

Najduže razdoblje korištenja samostalne mirovine, prema podacima Fonda MIO RS, ostvario je korisnik Fonda s adresom u Vojvodini, koji je pravo na samostalnu mirovinu ostvario 1967. godine. Saša Aćić, direktor Unije udruženja poslodavaca RS, kazao je da treba pooštriti mjere za odlazak u mirovinu.

Poslodavci imaju stav da uvjeti za odlazak u mirovinu trebaju biti mnogo rigidniji i da stjecanje statusa umirovljenika treba da bude mnogo teže, a ne treba ni dozvoliti da se koriste beneficije, naglasio je Aćić.

Prema novom zakonu, osiguranik žena s najmanje 15 godina staža ima pravo na starosnu mirovinu kad navrši u 2018. godini 64 godine i četiri mjeseca života, s tim da se ta granica svake godine podiže za osam mjeseci, što znači da će se žene 2019. godine izjednačiti sa muškarcima i u mirovinu ići sa 65 godina.

Osiguranik sa 40 godina mirovinskog staža ima pravo na starosnu mirovinu kad navrši u 2018. godini 57 godina i osam mjeseci života, a ova granica se na godišnjoj razini podiže za četiri mjeseca, što znači da će osiguranici iz ovog člana u mirovinu ići s 58 godina, stoji u novom zakonu.

Osiguranik žena sa 35 godina staža osiguranja ima pravo na starosnu mirovinu kada navrši u 2018. godini 55 godina i osam mjeseci života, ali se i ova granica svake godine povećava za četiri mjeseca te će žene dogodine pravo na starosnu mirovinu ostvariti sa 56 godina.

Ukoliko  korisnik  starosne  ili  invalidske  penzije  zaključi  brak  s navršenih  65  godina,  pravo  na  obiteljsku mirovinu osigurava  se  bračnom  supružniku  pod  uvjetom da je brak trajao najmanje dvije godine ili da imaju zajedničko dijete, stoji u Zakonu o mirovinskom i invalidskom osiguranju, prenijele su Nezavisne novine.