Home Tech I dalje nepoznato kad će BiH ugasiti analogni signal

I dalje nepoznato kad će BiH ugasiti analogni signal

SHARE

Iako je rok za prelazak sa analognog na digitalno emitiranje RTV signala bio lipanj 2015. godine, kada je u svim europskim zemljama završeno analogno emitiranje, ni danas nije poznato kada bi to se moglo dogoditi u BiH, rečeno je na posljednjoj sjednici Komisije za promet i komunikacije Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH.

Tajnik Ministarstva komunikacija i transporta Igor Pejić informirao je članove Komisije da Ministarstvo provodi aktivnosti u sklopu druge faze digitalizacije, ali da ne može utjecati na njihovu dinamiku, jer su u taj proces uključene i druge institucije, javlja Srna. Kao poseban problem naveo je žalbe sudionika na natječajima za digitalizaciju i njihovo rješavanje u Uredu za žalbe BiH, čija je rješenja Ministarstvo komunikacija i prometa je dužno ispoštovati.

“Ministarstvo trenutno postupa po rješenju Ureda za žalbe i vrlo brzo će te aktivnosti biti provedene”, rekao je Pejić. Direktor Regulatorne agencije za komunikacije (RAK) BiH Predrag Kovač podsjetio je da se već neko vrijeme, u okviru prve faze digitalizacije u BiH, digitalni signal emitira na tri područja – Banjaluka, Sarajevo i Mostar.

“Po odluci Savjeta ministara, javni emiteri, odnosno Odbor Javnog RTV sustava trebalo je da formira tijelo koje će upravljati opremom za digitalizaciju koju je Vijeće ministara dodijelio javnim emiterima i da RAK-u pošalje na usuglašavanje cjenovnik korištenja opreme za komercijalne televizije”, rekao je Kovač.

Prema njegovim riječima, prošlo više od godinu dana kako ta odluka Vijeća ministara nije ispoštovana i kako javni servisi nisu učinili ništa na formiranju tijela za upravljanje opremom za digitalizaciju. Navodeći da je u tijeku druga faza digitalizacije, Kovač je rekao da je Strategijom za digitalizaciju predviđeno da RAK najmanje šest mjeseci prije ukidanja analognog emitiranja u BiH raspiše javni poziv za dodjelu multipleksa C, što predstavlja treću fazu digitalizacije.

“RAK priprema dozvolu za operatera za multipleks C i javni poziv”, precizirao je Kovač i dodao da je jedna od mogućnosti da tri telekom operatera u BiH postanu operateri multipleksa C jer bi to mogli najbrže uraditi.

Direktor RAK-a smatra da je za digitalizaciju u BiH ključna odluka Vijeća ministara odnosno Parlamentarne skupštine o datumu gašenja analognog signala. Kao krajnji datum za prestanak analognog emitiranja u BiH Kovač predlaže 17. lipanj ove godine, jer bi to bilo tri godine nakon datuma kada su sve zemlje u Europi prestale emitirati analogni signal.

“Tad bi imali situaciju da više nema analognog emitiranja, zbog čega bi svi sudionici u ovom procesu, prije svega javni servisi, bili motivirani da se ovaj problem adekvatno riješi”, ocijenio je Kovač. Za 6. ožujak je najavio sastanak u Vanjskotrgovinskoj komori BiH predstavnika RAK-a i komercijalnih televizija, te dodao da će o rezultatima tog sastanka biti informirana nadležna komisija zastupničkog doma parlamenta BiH.

Zbog nezadovoljstva činjenicom da još nisu u mogućnosti da pređu na digitalno emitiranje, 11. veljače pet TV stanica u BiH – Hajat, OBN, TV1, BN i Pink BH prekinule su program na 30 minuta. Nakon što su sve europske zemlje, osim BiH, proces digitalizacije završile su 2015. godine, analogni signal televizija iz BiH ugušen je digitalnim signalom televizija susjednih zemalja i daleko je manjeg dometa nego ranije, odnosno manje ljudi ima priliku gleda njihov program.

Osim usklađivanja s ostatkom Europe, prelazak s analognog na digitalno emitiranje za građane BiH značit će više TV kanala, bolju sliku te čišći i kvalitetniji zvuk.