Home Društvo LEDENA SIBIRSKA JEZGRA Hoće kraj veljače obilježiti ekstremna hladnoća čak i u...

LEDENA SIBIRSKA JEZGRA Hoće kraj veljače obilježiti ekstremna hladnoća čak i u Dalmaciji?

SHARE

Ušli smo u jedan od najdinamičnijih tjedana dosadašnjeg tijeka zime. Burni atmosferski procesi događat će se nad velikim dijelom Europe sljedećih desetak dana. Iako smo ušli u zadnji dekadu zadnjeg zimskog mjeseca, čini se da će zima tek pokazati “zube”.

Ovoga tjedna ciklona će podržavati nestabilno i vrlo kišovito vrijeme, a u planinama će padati snijeg. Snijeg je povremeno moguć u višim predjelima Zagore.

Ono o čemu se već naveliko spominje u medijima zadnjih dana je mogućnost iznimno jakog zahlađenja. Te su najave ovoga puta sasvim utemeljene jer će velika količina ledene sibirske zračne mase krenuti prema zapadu, odnosno prema Europi. Gotovo je izvjesno da će krajem tjedna dio te vrlo hladne zračne mase stići do nas, no i dalje nije jasno hoće li se glavnina te “ledene jezgre” premještati ravno preko Jadrana, u kojem slučaju bi imali nekoliko dana ekstremnih hladnoća, ili će nas zahvatiti samo rubom, u kojem slučaju bi se radilo o jačem i prolaznom zahlađenju, ali ni po čemu posebno neuobičajenom. Također se još ne zna hoće li spomenuto zahlađenje biti praćen oborinama, što je zanimljivo, jer tako hladan zrak u kombinaciji s vlagom moga bi donijeti i snijeg.

Od ponedjeljka do petka bit će pretežno oblačno, povremeno uz kišu. U planinama će biti snijega, a u onim višim do kraja petka ponegdje bi moglo pasti preko pola metra novog snijega. Osobito je u noćnim satima padanje snijega moguće i u višim predjelima zagore. Izmjenjivat će se jugo, levant i bura, ali će najčešći smjer vjetra biti onaj istočni (levant). Najviše dnevne temperature bit će većinom od 6 u Zagori do 12°C na otocima.

U subotu i dalje promjenjivo, a krajem dana zahlađenje s burom moglo bi zahvatiti sjevernu Dalmaciju. Tijekom nedjelje posvuda se očekuje jako zahlađenje, pa će čak i danju na dijelu obale temperature zraka pasti ispod nule.

Kako se prognoza za nadolazeći vikend i dalje dosta mijenja, za detaljniju u precizniju prognozu onoga što slijedi u dane vikenda i iza njega, bit će potrebno pričekati još malo.

Prognostiči model predviđa ovakve temperature zraka na visini od 1500 metara sljedeći ponedjeljak

Rade Popadić |dalmacijadanas.hr