Home Društvo Obrazac Schufa: Kako jedan komad papira određuje vašu budućnost u Njemačkoj?

Obrazac Schufa: Kako jedan komad papira određuje vašu budućnost u Njemačkoj?

SHARE

Od mogućnosti iznajmljivanja stana do dobivanje telefonske linije, obrazac Schufa može biti odlučujući čimbenik za mnoge.

Dok nevladine organizacije traže da postupak bude transparentniji, što je zapravo ovaj papir i zašto je tako važno?

Za mnoge pridošlice u Njemačkoj, mogućnost pokazivanja Schufe – obrasca koji je naručen online i koji procjenjuje vašu kreditnu sposobnost u vašoj banci – može biti glavobolja.

Da bi se u Njemačkoj sklopio ugovor o stanu, primjerice, možda ćete trebati pokazati taj komad papira. No, jedan od Schufa zahtjeva je pružiti dokaz adrese – i tu postaje zanimljivo.

Ako ne možete prikazati njemački ID, jedina druga mogućnost je da pošaljete kopiju svoje putovnice i Meldebescheinigung – dokument koji potvrđuje vaš boravak u Njemačkoj.

Međutim, da biste dobili Meldebescheinigung, jedan uvjet je da prikažete trenutačnu adresu u trenutku prijave (npr. Ugovor o najmu stanova u Njemačkoj). To može značiti začarani krug za ne-njemačke pridošlice koji žele unajmiti stan: bez Schufe, možda nećete moći dobiti ugovor o najmu, a bez njemačke adrese, ne možete se obratiti Schufi.

No, papir je jednako važan za lokalno stanovništvo kao i za strance.

Na primjer, oni koji žele dobiti kredit u banci , možda će trebati pokazati i ovaj dokument. A ako otkrije negativnu ocjenu, to može imati izravan utjecaj na živote ljudi.

Negativne ocjene mogu značiti da je nekoj osobi odbačen kreditni zajam ili je samo jedan s višom kamatnom stopom, na primjer, piše Local.

Dokument u osnovi procjenjuje kreditnu sposobnost osobe putem prethodnog ponašanja plaćanja. Podaci prikupljeni iz Schufe namijenjeni su pružanju informacija o vjerojatnosti da će osoba moći platiti svoje buduće račune.

No, ova procjena – putem tzv. Bodovnog sustava – kontroverzna je jer koristi tajnu formulu, izvijestio je u četvrtak Spiegel Online.

Potrošački nadzornici tvrde da ljudi zapravo ne znaju točnu prirodu njihove Schufa procjene i nisu u mogućnosti detaljno vidjeti kako im se daje određena ocjena.

Schufa Holding AG – najveći njemački kreditni ured – brani metode procjene kao “poslovne tajne dostojne zaštite” koje “ne smiju biti otkrivene svima”.

Kreditni ured upućuje na odluku Saveznog suda 2014. godine kojom je odbijen prigovor. Žena je dobila negativnu ocjenu Schufa i zatražila da zna kako je došlo do procjene.

Uskoro bi mogla postojati mogućnost da potrošači znaju kako je njihov Schufa kreditni profil stvoren jer su nevladine organizacije nedavno pozvale da postupak bude transparentniji.

AlgorithmWatch i Open Knowledge Foundation nastoje da Schufa procjene budu više provjerljive i pokrenuli inicijativu pod nazivom OpenSchufa, izvijestila je Tagesschau u četvrtak.

Nevladine organizacije pozivaju građane da zamolite Schufu o svojim informacijama i da ih podijele s organizacijama, što se može učiniti anonimno. Prikupljanjem što je moguće više podataka, nevladine organizacije se nadaju da će saznati više o Schufa ocjeni postupka.

OpenSchufa će se financirati samostalno kroz crowdfunding.

Dok se Schufa opisuje kao “vodeći njemački kreditni ured”, ima konkurente kao što su Bürgel ili Arvato Infoscore koji također procjenjuju kreditnu sposobnost osobe putem sustava bodovanja.

Fenix-magazin/IM