Home Društvo Ombudsmani upozoravaju: Stranačko zapošljavanje je zabranjeno Ustavom

Ombudsmani upozoravaju: Stranačko zapošljavanje je zabranjeno Ustavom

SHARE

Imenovanje rukovoditelja javnih poduzeća, ustanova i organa koji se na ove pozicije imenuju kao stranački kandidati, a što je prisutno u cijeloj BiH, predstavlja diskriminaciju na osnovu političkog opredjeljenja, priopćeno je iz Institucije ombudsmana za ljudska prava BiH, prenosi Bljesak.info.

U priopćenju se ističe da je to isključivo zabranjeno Ustavom, Zakonom o radu kao i međunarodnim konvencijama koje imaju izravnu primjenu u pravnom sustavu zemlje, piše Srna.

Iz Institucije ombudsmana navode da je jedan od ključnih zahtjeva u suzbijanju korupcije, uspostavljanja vladavine prava i europskih integracija depolitizacija javne uprave koja podrazumijeva imenovanje osoba na najviše javne funkcije, posebno u javnim poduzećima, ustanovama i agencijama, koji nisu stranački kandidati.

Neprihvatljiva je praksa prema kojoj se upravljanje javnim resursima povjerava osobama samo na osnovu njihove stranačke pripadnosti, umjesto po osnovu kvaliteta i stručnosti, a posljedice ovakve negativne selekcije su svakodnevno prisutne i očigledne, dodaje se u priopćenju.

Ombudsmani pozivaju nadležne organe krivičnog gonjenja, da ispitaju u kojoj mjeri ovakva imenovanja predstavljaju trgovinu utjecajem i druge povrede kaznenog zakona.