Home Društvo Završeno snimanje dokumentarnog filma o sestrama Čuljak

Završeno snimanje dokumentarnog filma o sestrama Čuljak

SHARE

Film o sestrama Čuljak u produkciji Kadar iz Širokog Brijega snimao se ovih dana u Delnicama i na rubu NP Risnjak. Riječ je o uratku koji prikazuje tjedan dana života u teškim uvjetima i borbi za preživljavanje Šime i Draženke Čuljak od polaska od kuće do spašavanje.

Sestre su prije 33 godine samo u traper jaknama krenule iz Bogodola prema Širokom Brijegu odakle su planirale ići za Mostar. Snijeg i temperatura od -27 stupnjeva su zarobili mlade djevojke u jami gdje su provele sedam dana i osam noći bez hrane, vode ali i ikakve naznake za pomoći. Ekipa sa seta je potvrdila da ih je upravo to nagnulo da snimanje dokumentarca.

Jedna od statista na setu Ana Rakić je za Pogled.ba objasnila da u filmu nije riječ o tipičnom kronološkom prepričavanju događaja.

Više je priča o psihološko-egistencijalnom fenomenu preživljavanja. Isprepleću se vjera, snaga, strah, neizvjesnost… Fokus je na subjektivnim kadrovima, kao da kroz oči sestara vidimo kako su preživjele, što ih je fizički i psihički držalo živima tjedan dana u jami na -27…, mokre i promrzle, bez hrane i vode, objasnila je Rakić.

U film će se uklopiti izjave sestara kako bi se iz prvog lica moglo razaznati sva patnja sestara Čuljak zarobljenih u teškim uvjetima.

Ideja za film mi se, naravno, sviđa. No, posebno me zaintrigirao što ne prepričava cijelu priču, vec ulazi u intimni segment. To je prilika da ih vidimo u krupnom kadru, da se stavimo u njihovu kožu i proživljavamo ono sto su one preživjele. Ne sumnjam da će izazvati bujicu suza. Kod mene i Anamarije Jović s kojom sam snimala izazvao je mnoštvo pitanja, pa ako vidite u filmu da pričamo, o tome je kako su  one preživjele mokre na -27, a mi smo se smrzle na -4, rekla je Rakić.

Tijekom snimanja u snježnim Delnicama ekipa je bila u pratnji GSS-a.