Home Društvo Tri četvrtine voća i dvije petine povrća sadrži tragove pesticida: evo koje...

Tri četvrtine voća i dvije petine povrća sadrži tragove pesticida: evo koje vrste su ‘najzagađenije’

SHARE

Gotovo tri četvrtine voća i više od dvije petine povrća iz neorganskog uzgoja u Francuskoj sadrži tragove pesticida, pri čemu su najviše pogođeni grožđe i celer, pokazalo je najnovije izvješće francuske ekološke udruge.

Uzorci 19 vrsta voća i 33 vrste povrća ispitani su u izvješću francuske ekološke udruge Generations Futures, koja vodi kampanju protiv pesticida i genetski modificiranih ogranizama (GMO). U izvješću su korišteni podaci agencije za zaštitu potrošača DGCCRF za razdoblje od 2012. do 2016. godine.

“Kod voća smo pronašli da su u prosjeku tragovi pesticida bili prisutni u 72,6 posto analiziranih uzoraka”, navodi se u priopćenju grupe, s tim da je u 2,7 posto tih slučajeva njihov udio premašivao gornju dopuštenu granicu.

Tragovi pesticida, navodi se u izvješću, pronađeni su u 89 posto uzorkovanog grožđa, a slijede klementine i mandarine s 88,4 posto, te trešnje s 87,7 posto. Kod trešanja je u prosjeku zabilježen najveći broj slučajeva s većim od dopuštenih razina tragova pesticida, 6,6 posto, a slijede mango i papaja sa 4,8 posto.

Kod povrća, u 41,1 posto uzoraka pronađeni su tragovi pesticida, s 3,5 posto onih s većim količinama od službenih limita.

Celer je pritom imao najviše tragova pesticida koji su pronađeni u 84,6 posto analiziranih uzoraka. Slijede svježi začini sa 74,5 posto i endivija sa 72,7 posto.

Na uzorku svježih začina, među kojim nije bilo peršina, bosiljka ni vlasca, u 29,4 posto slučajeva su vrijednosti bile iznad limita, s tim da u slučaju celera taj postotak doseže 16 posto.

Podaci agencije DGCCRF uključuju samo tragove pesticida koji se mogu izmjeriti, što znači da neki tragovi pesticida nisu ušli u izvješće. “Rezultati u stvari ignoriraju neke od prisutnih tragova”, kažu u udruzi Generations Futures.

Francuska je najveći proizvođač hrane u Europi, a tamošnja je vlada objavila planove o smanjenju korištenja svih pesticida.

Uzgajivači voća i povrća zalažu se za uvođenje posebne etikete “nula posto tragova pesticida” – odvojeno od one organske – za proizvode koji sadrže do najviše 0,01 miligrama pesticida po kilogramu.

U udruzi Generations Futures su kazali da takvo rješenje nije dovoljno jer, iako nudi jamstva da nisu korišteni pesticidi, ne isključuje zagađenje okoliša.