Home Gospodarstvo U Njemačkoj se baš i nije moguće obogatiti preko noći

U Njemačkoj se baš i nije moguće obogatiti preko noći

SHARE

Kako razumjeti mlade ljude koji odlaze iz Hrvatske raditi najteže poslove i to za iznose od kojih im na kraju ne ostane puno više od onoga što bi mogli zaraditi u Rovinju.

Oglas kojim tvornica za preradu ribe Mirna iz Rovinja traži nove radnike, razotkrio je istinu o masovnom iseljavanju Hrvata u države Europske unije bolje od ikakvih drugih analiza i rasprava. Tvornica koja je već nekoliko godina u vlasništvu prehrambenog diva Podravke i koja je potpuno modernizirana i osposobljena za natjecanje na globalnom prehrambenom tržištu traži radnike za rad u pogonu za preradu ribe. Zainteresirani mogu očekivati startnu plaću od 4.000 kuna neto, što je nešto manje od 700 eura.

Samo jedna osoba javila se na oglas za posao
Osiguran im je besplatni smještaj, imat će pravo na božićnicu, uskrsnicu i regres za godišnji odmor, a oni najmarljiviji dobivat će i stimulaciju. Uz sve to, imaju mogućnost napredovanja. Eh da, treba reći i da je tvornica smještena u najelitnijem domaćem ljetovalištu i to nedaleko od plaže. Uz sve te uvjete u zemlji koja ima više od registriranih 180.000 nezaposlenih, na oglas se javila samo jedna osoba. Treba ovdje napomenuti da Mirna iz Rovinja već godinama redovno isplaćuje plaće, bez ikakvih kašnjenja ili zaostataka.

Ne bi trebalo miješati kruške i jabuke. Problem Hrvatske jest odljev mladih visokoobrazovanih kadrova koji u zemljama EU traže mogućnost bržeg i boljeg znanstvenog napredovanja ili stručnog usavršavanja, a u krajnjem slučaju i veće zarade. U taj okvir možemo staviti i nedavni odlazak trojice osječkih liječnika. Međutim, kako razumjeti mlade ljude koji odlaze iz Hrvatske raditi najteže poslove i to za iznose od kojih im na kraju ne ostane puno više od onoga što bi mogli zaraditi u Mirni iz Rovinja?

Treba nešto i raditi

Zanimljivo je da u Hrvatskoj nema pouzdane statistike o tome koliko mladih ljudi odlazi, a koliko ih se vraća. Tek se sporadično pojave priče o razočaranima koji su se vratili jer u Njemačkoj se baš i nije moguće obogatiti preko noći, a da bi se zaradilo, treba nešto i raditi.