Home Društvo Split je spreman za snijeg, iz Banovine poručuju građanima: Nema mjesta za...

Split je spreman za snijeg, iz Banovine poručuju građanima: Nema mjesta za paniku, 2012. se ne bi trebala ponoviti

SHARE

Kako bi provjerio pripravnost žurnih službi za izvanredne vremenske uvjete koji se od nedjelje očekuju na splitskom području, zamjenik gradonačelnika i načelnik Stožera civilne zaštite Grada Splita Nino Vela održao je danas izvanredni sastanak s članovima Stožera, odnosno predstavnicima Policijske uprave Splitsko-dalmatinske, Državne uprave za zaštitu i spašavanje, Javne vatrogasne postrojbe, Crvenog križa, Kliničkog bolničkog centra, Gorske službe spašavanja, Zavoda za hitnu medicinu, Lučke kapetanije, Državnog hidrometeorološkog zavoda i Upravnog odjela za komunalno gospodarstvo, redarstvo i mjesnu samoupravu Grada Splita.

Kako javljaju iz Banovine, na sastanku je naglašeno kako Stožer mora imati najbolji pregled situacije i koordinirati sve aktivnosti te osigurati pravovremenu međusobnu razmjenu informacija.

Gradonačelnik Andro Krstulović Opara rekao je kako je najvažnija zadaća žurnih službi osiguravanje javnih komunikacija ne samo na području grada, već i u istočnim, podmosorskim mjesnim odborima. Dodao je i kako se ne očekuju dramatične situacije, no važna je spremnost za sve moguće scenarije.

Stožer je upoznat i sa zaključcima jučerašnjeg sastanka s predstavnicima komunalnih tvrtki i tvrtki angažiranih na održavanju javnih cesta i površina, Cestara d.o.o i Pointa Split.

Ponovno je rečeno kako je bitan prvi dan i visoka razina pripravnosti kako bi se izbjegle eventualne krizne situacije te da su gradske službe u najvišem stupnju pripravnosti.

Preventivno će se krenuti u posipanje cesta, nogostupa, trgova i pristupa javnim ustanovama već u nedjelju, kako bi noć, a onda i ponedjeljak ujutro dočekali spremni.

Članovi Stožera rekli su kako su sve žurne službe spremne za sve izvanredne situacije te raspolažu dovoljnim brojem ljudi, vozila i materijala.

Također su pozvali i građane da preuzmu svoj dio odgovornosti i obaveza. Naglašeno je kako nema mjesta za paniku te da se prema trenutnim prognozama 2012. ne bi trebala ponoviti.
Očekuje se hladno vrijeme, no ne u kombinaciji s obilnim padalinama. Ukoliko i ne bude ništa od trenutnih loših najava, sva ova priprema bit će izvrstan trening za gradske, komunalne i žurne službe.

Apel s Blatina: Pomozimo starima i nemoćnima

Na snijeg u Splitu spremaju se i u gradskom Kotaru Blatine Škrape čiji je predsjednik stanarima uputio apel koji prenosimo u cijelosti:

‘Pozivamo sve starije i nemoćne susjede da nam se jave na broj 682-504 te se prijave ukoliko će im biti potrebna bilo kakva pomoć kako u slučaju vremenske nepogodne ne bi trebali izlaziti van i riskirati da se ozljede.

U slučaju snijega u prostorijama kotara će biti organiziran stožer i cjelodnevno dežurstvo kao i telefonska linija za primanje dojava 24 h dnevno.

Zamolio bih i stanovnike koji poznaju susjede koji su stari, sami i nemoćni da nam daju njihove kontakte i imena kako bismo ih mogli kontaktirati i ponuditi pomoć.

Vremenske nepogoda nas ne smije iznenaditi i dočekati nespremne kao 2012.godine. Naš kotar ima osigurane lopate te ćemo dodatno osigurati sol i žalo, a imamo i velik broj volontera spremnih za pomoći.

Sve glavne ulice kotara ćemo očistiti, potrebnu pomoć i namirnice ćemo osigurati, a na našim starijim susjedima je samo da se čuvaju i da stoje doma.’