Home Gospodarstvo BiH uskoro dobiva dozvolu za izvoz ‘crvenog mesa’ u EU

BiH uskoro dobiva dozvolu za izvoz ‘crvenog mesa’ u EU

SHARE

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović danas je izjavio da su nadležna tijela Europske komisije Bosni i Hercegovini odobrila Plan praćenja rezidua za “crveno meso” (meso goveda, ovaca i svinja), što je prvi krupan korak u procesu odobravanja izvoza i ove posljednje vrste mesa u Europsku uniju.

Već nekoliko godina Ured  za veterinarstvo BiH i nadležna inspekcijska tijela i službe iz Republike Srpske i Federacije BiH vrše pripreme i implementiraju planove praćenja rezidua kod živih životinja i sirovina životinjskog porijekla, a za provođenje ove aktivnosti Vijeće ministara svake godine iz proračuna osigurava sredstva od 550.000 KM. Slijedi uvrštavanje Bosne i Hercegovine na listu zemalja koje imaju odobren Plan praćenja rezidua – izjavio je ministar Šarović.

Naglasio je da je nakon dobivanja dozvole za izvoz u EU proizvoda ribarstva, mlijeka, meda, mesa peradi i proizvoda od mesa peradi, voća i povrća, odnosno krumpira kao najosjetljivije vrste, stvoren važan preduvjet za skoro dobivanje dozvole i za posljednju vrstu mesa i proizvoda životinjskog porijekla, priopćeno je iz Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH.