Home Društvo Lovci u BiH moraju ponovno polagati ispit

Lovci u BiH moraju ponovno polagati ispit

SHARE

Više od 600 lovaca iz BiH morat će ponovo polagati lovački ispit jer su ona koja je organizirao Savez lovačkih organizacija u BiH u 2016. i 2017. godini proglašena ništavnima.

U dopisu koji je, uz vraćenu dokumentaciju, Savezu poslao federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Šemsudin Dedić navodi se da ispiti nisu organizirani u skladu s propisima iz oblasti lovstva, piše Dnevni ava.

Osnovni problem je što su se u povjerenstvu za polaganje lovačkih ispita našle i osobe koje, prema zakonu i pravilnicima o lovu, nisu mogle tu biti.

Predsjednik Saveza Muhamed Hodžić, kojeg je ovaj problem dočekao na početku mandata, tvrdi kako je resorno ministarstvo i ranije upozoravalo bivšeg predsjednika na neregularnosti.

”Nažalost, nije bilo reakcije i zbog toga je reagirala nadležna inspekcija. Inspektori su utvrdili problem s legitimitetom povjerenstva za polaganje lovačkih ispita. Radi se o nezakonitom predstavljanju osoba, primanju novčane naknade i nelegalnim izdavanjima potvrda o položenom lovačkom ispitu”, rekao je Hodžić.

Tvrdi kako najveću odgovornost snose pojedinci, dok se odgovornost Nadzornog i Upravnog odbora Saveza tek treba utvrditi. Prema prvim informacijama, dodaje, članovi NO i UO dobivali su oprečne informacije, a oštećeni lovci lažna obećanja da će im nadležno ministarstvo izdati potvrde o položenim lovačkim ispitima.

”Ljude je u zabludu dovelo bivše rukovodstvo Saveza. Zato će Savez snositi troškove ponovnog polaganja ispita za sve oštećene”, rekao je Hodžić.