Home Zanimljivosti SVE ZA LJUBAV UZELI STE ŽENINO PREZIME? POBOGU, ZAŠTO?! Ispovijesti muškaraca...

SVE ZA LJUBAV UZELI STE ŽENINO PREZIME? POBOGU, ZAŠTO?! Ispovijesti muškaraca koji su napravili upravo to: ‘Otac mi još nije oprostio, šef je mislio da sam gay…’

SHARE

Potpuno je uobičajeno kad žena poslije stupanja u brak uzme suprugovo prezime, no jeste li se ikad zapitali kako društvo reagira kad se novopečeni muž i službeno odluči “okititi” ženinim prezimenom?

Dva muškarca upravo takve priče podijelili su s BBC-jem.

Prvi je Wayne Nell, koji je suprugu Debbie oženio u srpnju 2016. godine. Sad se, logično, preziva Harding.

Dodao je kako njegova obitelj, koja živi u Južnoafričkoj Republici, nije mogla doći na vjenčanje na otok Cipar, a njegovu promjenu prezimena otkrio im je – Facebook!

Da stvar bude još gora, Wayne je zbog svoje odluke imao problema i na radnome mjestu. U agenciji za nekretnine, gdje je zaposlen, njegovo novo prezime uzrokovalo je lavinu negodovanja.

– Šef me ukorio jer se prije promjene nečega tako osobnoga nisam konzultirao s njim! Bojao se što će klijenti misliti… Bio je uvjeren kako će mnogi zaključiti da sam u istospolnoj zajednici i to mu se nije sviđalo… Naravno da sam bio uvrijeđen! Osjećao sam se potpuno isključenim iz kolektiva – prisjetio se Wayne, kojega šef, kaže, i dalje oslovljava njegovim “pravim” prezimenom – Nell.

S problemima se susreo i u banci – voditelj poslovnice 20-ak minuta provjeravao je smije li muškarac, njihov klijent, uopće promijeniti prezime!

– Jedina osoba koja je ponosna na mene jest suprugin otac. Žao mi je ako sam razočarao vlastitu obitelj, ali ne kajem se zbog svoje odluke – zaključio je Wayne.

Sličan životni scenarij ima i Win Tingley, rođen kao Wyn Davies. On je prezime supruge Katy uzeo davne 1989. godine, kad je to, kaže, bilo i više nego čudno.

– Davies je vrlo često velško prezime, a ženi je bilo važno očuvati svoje Tingley, zato sam ga i prihvatio. S obzirom da su moji roditelji razvedeni, brat i sestra nekako su zaključili da se možda sramim vlastite obitelji i da sam se zbog toga odrekao našeg prezimena, ali to svakako nije istina! Uostalom, Davies sam si ostavio kao srednje ime, a isto sam dao i sinu – objasnio je Win za BBC.

Dodaje kako se u početku zbilja zabavljao vježbajući potpisivanje novim prezimenom, ali birokracija ga je vrlo brzo “spustila natrag na zemlju”.

– Banke, policija, mijenjanje putovnice i dokumenata općenito… Svugdje sam imao problema! A koliko su tek puta pomislili da sam žensko jer imam dva prezimena – staro i novo! Bez obzira na sve, ponosan sam što se mogu predstaviti kao gospodin Tingley – to je najmanje što sam mogao napraviti za ljubav svoga života – zaključio je romantični Win.