Home Crna kronika Zapovjednik policije oslobođen optužbi za krađu guma sa vozila

Zapovjednik policije oslobođen optužbi za krađu guma sa vozila

SHARE

Apelacijsko vijeće Suda BiH oslobodilo je zapovjednika Granične policije Emira Dudu krivice za zlouporabu položaja zbog krađe automobilskih guma sa službenog vozila.

Dudo je oslobođen krivice da je krajem 2016. godine u jedan autoservis u Foči dovezao službeno vozilo Golf 7 i naredio radnicima da s tog automobila skinu nove gume s felgama te da ih montiraju na Golf 6 u vlasništvu njegovog oca.

Prvostupanjskom presudom mu je izrečena kazna zatvora u trajanju šest mjeseci i zabrana obavljanja funkcije zapovjednika Granične policije u trajanju dvije godine. Međutim, ova presuda je ukinuta i postupak je obnovljen.

Predsjedavajući Apelacijskog vijeća Senadin Begtašević rekao je da bi određena osoba bila osuđena za zlouporabu položaja, mora se dokazati “pribavljanje nezakonite koristi, nanošenje štete i oduzimanje prava”.

Prema njegovim riječima, optužnica nije sadržavala određenje nastale štete, kao ni namjeru da se pribavi korist, kao obilježje kaznenog djela.

– Djelo za koje se optužuje nije propisano kao kazneno djelo. Nema bića ni zakonskih elemenata kaznenog djela, kazao je Begtašević.

Prvostupanjskom presudom iz rujna prošle godine, Dudi su oduzeti točkovi skinuti sa službenog vozila, a bio je obvezan i da plati troškove kaznenog postupka u iznosu od ukupno 400 maraka. Optužnicu protiv Dude podiglo je Tužiteljstvo BiH u ožujku prošle godine.

– Optuženi se teretio da je sa ciljem da sebi ostvari protupravnu imovinsku korist, prisvojio pokretne stvari koje su mu povjerene u službi u institucijama BiH, te je na taj način počinio kazneno djelo pronevjere u službi, navedeno je ranije iz Tužiteljstva BiH.

Ovaj slučaj otkriven je krajem 2016 godine kada je službeni Golf 7 osvanuo na klocevima bez točkova u Foči. U početku se sumnjalo da su preko noći točkove ukrali lopovi.

Međutim, Tužiteljstvo BiH je nakon provedene istrage optužilo zapovjednika Granične policije Hum Emira Dudu.