Home Politika NESLUŽBENO: ZDS dopušten samo nekad? Kažnjiv prvi stih Bojne Čavoglave?

NESLUŽBENO: ZDS dopušten samo nekad? Kažnjiv prvi stih Bojne Čavoglave?

SHARE

Danas se u 14 sati sastalo Vijeće za suočavanje s posljedicama vladavine nedemokratskih režima kako bi definitivno utvrdilo preporuke i smjernice kako se odnositi prema simbolima totalitarnih režima, odnosno, treba li ih zabraniti.

U percepciji široke javnosti rad Vijeća sveo se na donošenje preporuke o isticanju simbola tzv. Nezavisne Države Hrvatske i fašizma te komunizma, odnosno, ustaškog znaka ‘U’ i pozdrava ‘Za dom spremni’ te crvene zvijezde petokrake.

Predsjednik Vijeća, ujedno i čelnik HAZU-a, Zvonko Kusić ovih se dana od najave okončanja posla ipak ogradio riječima: “Nadam se da nećemo produljivati zadani rok”.

U jednogodišnjem mandatu Vijeće je, prema Odluci o osnivanju, trebalo “formulirati prijedlog za očuvanje sjećanja, znanstveno istraživanje, dokumentiranje, politiku imenovanja ulica i trgova, omogućavanje pristupa javnosti podacima, distribuciju znanja te način obrazovanja djece i mladih u vezi s kršenjima ljudskih prava i temeljnih sloboda za vrijeme vlasti nedemokratskih režima te izraditi sveobuhvatne preporuke usmjerene na suočavanje s prošlošću”.

Vijeće okuplja 17 članova, među kojima povjesničare, politologe, pravnike, a preporuke Vladi trebalo bi utvrditi konsenzusom, no s obzirom na ideološki raznorodno članstvo Vijeća teško je očekivati da će smjernice Vladi donijeti u suglasju.