Home Gospodarstvo SPARKland: Pobjednici studentskog arhitektonskog natječaja “Zgrada sjedišta NSofta”

SPARKland: Pobjednici studentskog arhitektonskog natječaja “Zgrada sjedišta NSofta”

SHARE

Potaknuti velikim brojem novih djelatnika i općenito širenjem poslovanja, u SPARK grupaciji došlo je do potrebe za novim i boljim radnim prostorom.

Tako je nastala ideja SPARKlanda – stambeno-poslovno-društvenom kompleksu koji svojom lokacijom i uređenjem nudi kvalitetu života u prirodnom okruženju.

Kao primarni cilj postavlja se prilagođavanje životnog prostora poslovnom okruženju i stvaranje makro sustava u kojem svaki djelatnik ostvaruje svoje ljudske potencijale na moderan način.

Upravo je to razlog zašto je SPARK grupacija u suradnji s Arhitektonskim fakultetom u Sarajevu organizirala natječaj za studente arhitekture pod nazivom “Zgrada sjedišta NSofta”.

Nakon vrijednog rada na ovom realnom zadatku, nekoliko prezentacija i studijske posjete SPARKu, studenti su danas (28.2.2018.) u sklopu Izložbe studentskih radova na Arhitektonskom fakultetu prezentirali svoja rješenja.

Arhitektonskom fakultet prezentirao svoja rješenja za SPARKland

Prezentirani arhitektonski projekti su rezultat arhitektonskog studija studenata 3. godine dodiplomskog studija Arhitektonskog fakulteta u Sarajevu realiziranog u suradnji sa predstavnicima SPARK grupacije iz Mostara – Andreom Čordaš (COO NSofta), Sanjinom Osmanbašićem (direktor SPARKa) i Markom Trogrlićem (direktor NiLa).

Organizacija arhitektonskog studija putem istraživanja i projektiranja realnih zadataka u koordinaciji sa realnim klijentima za cilj ima usmjeravanje tradicionalnog akademskog pristupa obrazovanja u arhitekturi u pravcu povezivanja akademske i istraživačke zajednice s uspješnim poslovnim tvrtkama u Bosni i Hercegovini.

Rezultati ovakvog procesa vode kako osavremenjavanju procesa obrazovanja u arhitektonskom projektovanju, tako i razvijanju kapaciteta i vidova međusobne suradnje Arhitektonskog fakulteta sa stvarnim potrebama sredine u kojoj djeluje.

Prvi rezultat su inspirativna arhitektonska rješenja zgrade sjedišta NSoft kompanije studenata arhitektonskog studija ‘Projektiranje 5’ realizirani u akademskoj 2017./2018. godini, pod vodstvom prof.dr. Adnana Pašića, dipl.ing.arh.

Dominirajući optimizam i progresivan arhitektonski izraz primjeren duhu mladih ljudi na uvjerljiv način podržava i promovira viziju SPARK grupacije.

Suradnja između Arhitektonskog fakulteta i SPARK grupacije se nastavlja

Autori nagrađenih radova na studentskom arhitektonskom konkursu ‘Zgrada sjedišta NSoft’ su:

  1. nagrada –  Agić Hamza, Bradvica Tomas i Plasto Amina
  2. nagrada – Anušić Ivana i Topić Marin
  3.  nagrada – Resić Ajdin Mustafa, Smajkić Faris i Terzić Amila

Suradnja između Arhitektonskog fakulteta i SPARK grupacije se nastavlja u ljetnom semestru akademske 2017./2018. godine u vidu Internacionalog projektnog studija, s pratećim seminarima i radionicama.

U ovima će sudjelovati studenti master studija Arhitektonskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu, pod vodstvom prof.dr. Adnana Pašića i dr. Nasihe Pozder, kao i studenti master studija Istanbulskog Tehničkog Univerziteta sa internacionalnim timom studenata iz Turske, Hrvatske, Njemačke i Austrije,  pod vodstvom prof.dr. Birgül Çolakoğlu, prof.dr. Hayriye Esbah Tuncer i prof.dr. Azime Tezer.

Dosadašnji rezultati suradnje su izuzetno pozitvno ocijenjeni od strane oba partnera, što je rezultiralo  planovima za organizaciju još ovakvih natječaja i projekata u svrhu promocije profesionalizma, izvrsnosti i sinergije lokalnih i internacionalnih partnera realnog sektora i istraživačkih i akademskih institucija, priopćeno je.