Home Politika Federalni MUP optužuje: Pripadnici HVO-a su bili inicijatori i poticatelji jučerašnjih prosvjeda

Federalni MUP optužuje: Pripadnici HVO-a su bili inicijatori i poticatelji jučerašnjih prosvjeda

SHARE

Iz Federalnog MUP-a naglašavaju kako je jučerašnja i sinoćnja blokada ključnih raskrižja u FBiH, odnosno petlji u Sarajevu, Tuzli i Zenici bila osmišljena akcija s ciljem da se izazove opća nesigurnosti i ugrozi javni red.

Grupe razvojačenih boraca blokirale su jučer i sinoć petlju Šićki Brod na izlazu iz Tuzle prema Sarajevu, petlju Blatuša u Zenici, raskrkrižje magistralnih cestaa M4 i M17 u mjestu Karuše, magistralnu cestu M17 u mjestu Želeća kod Žepča, planinski prijevoj Ivan Sedlo na magistralnoj cesti M17 Konjic-Sarajevo i Vogošćansku petlju na ulazu u Sarajevu, navode iz Federalnog ministarstva unutarnjih poslova,  prenosi Klix.ba.

Prema tim navodima bila je najavljena i blokada graničnih prijelaza Bijača i Gorica, ali su razvojačeni pripadnici HVO-a odustali od te blokade, iako su neki od njih bili glavni inicijatori i poticatelji prosvjeda.

“Indikativno je da je izvršena blokada tri od četiri najveća urbana centra u Federaciji BiH – Sarajeva, Tuzle i Zenice. Evidentno je da je blokada osmišljenja i izvedena s ciljem da se izazove stanje opće nesigurnosti i ugrozi javni red i mir u Federaciji BiH. Također je evidentno da sudionicima prosvjeda manipuliraj i na njih utjecaj vrše osobe koje su izravno povezane sa određenim političkim subjektima u Federaciji BiH”, tvrde iz FMUP-a.

Kako naglašavaju iz FMUP-a na to ukazuju i činjenice da su Vogošćansku petlju blokirale osobe koja su na tu lokaciju dovezena uglavnom sa područja Cazina i Velike Kladuše, da su blokadu na planinskom prijevoju Ivan Sedlu izvršile osobe uglavnom s područja Konjica, Bugojna i drugih dijelova Srednjebosanske županije, dok su blokadu petlje Šićki Brod izvršile osobe sa područja Lukavca, Gračanice, Srebrenika i manjim dijelom iz Tuzle.

Federalna policijska tijela poduzet će sve mjere u okviru svojih zakonskih ovlasti i nadležnosti u cilju osiguranja sigurnosti građana i javnog reda i mira u Federaciji BiH, prenosi Klix.ba.