Home Društvo Kolege padale u nesvijest: Stroj mladiću otkinuo ruku, liječnici je uspjeli spasiti

Kolege padale u nesvijest: Stroj mladiću otkinuo ruku, liječnici je uspjeli spasiti

SHARE
Tim liječnika s Klinike za plastičnu i rekonstruktivnu kirurgiju KCUS-a je 16. veljače 2018. godine, dvadesetdvogodišnjem pacijentu N. L. iz Busovače izvršio replantaciju lijeve podlaktice.

Prema riječima prof. dr. Sanele Salihagić, šefice Klinike za plastičnu i rekonstruktivnu kirurgiju, pacijent je u KCUS dovežen u teškom stanju, prenosi Radiosarajevo.ba.

„Pacijent je ozlijeđen remenom na radnom mjestu. To je bila traumatska amputacija srednje trećine podlaktice. Urađena je replantacija istog dana, rekla je prof. dr. Salihagić.

„Ozlijeđen sam na radnom mjestu, ali zahvaljujući liječnicima iz KCUS urađena je replantacija. Još uvijek se oporavljam od šoka koji sam preživio. Vjerujte bilo je strašno. Stroj mi je doslovn otkinuo ruku. Kolega Semin Čičak me je spasio da ne poginem. Kolege koje su mi prilazile da mi pomognu doslovno su padali u nesvijest od prizora. Dovezli su me u KCUS i mogu samo da se zahvalim medicinskom timu koji je učinio čudo“, rekao je pacijent.

Dr. Vanis Dujso kazao je da je pacijent prvobitno zbrinut u bolnici u Travniku, odakle je prebačen na liječenje u KCUS.

„Po dojavi da nam dolazi pacijent s teškom ozljedom i amputacijom lijeve podlaktice organiziran je multidisciplinarni tim, koji su sačinjavali plastični kirurzi, ortoped, traumatolog, anesteziolog, vaskularni kirurg kao i ostalo medicinsko osoblje u sali. Uradili smo replantaciju amputirane podlaktice i niz drugih kirurških i mikrokirurških zahvata, nakon čega je pacijent smješten na Intenzivnu njegu“ – kazao je dr.Dujso.

Prema riječima dr.Gorana Obradovića, s Klinike za plastičnu kirurgiju, iako je riječ o veoma zahtjevnom zahvatu, sve je proteklo u skladu s postojećim protokolima.

„Zahvaljujući predanom timskom radu urađen je zahtjev bez komplikacija. Pacijent je stabilan, ruka je vitalna kao i šaka. Operativni zahvat je pokazao da KCUS raspolaže izuzetno stručnim kadrovima, sposobnim za izvođenje najzahtjevnijih kirurških i mikrokirurških zahvata. Oporavak pacijenta se detaljno prati, pod adekvatnom je terapijom i liječničkim nadzorom“ – kazao je dr.Obradović.

Velika podrška mladom timu liječnika bio je i iskusni traumatolog, prof.dr.Zoran Hadžiahmetović.