Home Politika Ljubuški: Branitelji traže objavu pravog Registra branitelja

Ljubuški: Branitelji traže objavu pravog Registra branitelja

SHARE

S obzirom da su branitelji prije osam mjeseci prema Vladi Federacije BiH uputili zahtjev za sazivanjem hitne sjednice i budući da sjednica nije sazvana oni su i jučer prosvjedovali i blokirali granični prijelaz Bijača u Ljubuškom.

Radi razmatranja problematike braniteljske populacije tražili su hitnu sjednicu Predsjedničkog doma Parlamenta Federacije sa samo jednom točkom dnevnog reda “Stanje i položaj braniteljske populacije s posebnim osvrtom na potrebu objave pravog Registra branitelja”. Budući da sjednica nije sazvana oni su se odlučili na blokadu državne granice, kako su i upozorili u svom zahtjevu.

Prema riječima predsjednik Udruge zaboravljenih branitelja BiH Drage Grbavca, prvi zahtjev branitelja je objava jedinstvenog registra branitelja Republike BiH kao preduvjeta svih zakona koji su u proceduri donošenja, jer nije normalno da sada u registru ima više od 500.000 ljudi, a pri završetku rata bilo ih je oko 280.000, prenosi Ljubuški portal.

U zahtjevu su naveli da Registar branitelja mora obuhvatiti kompletan put za svakog branitelja, od trenutka mobilizacije, do konačnog završetka rata i demobilizacije. Da se iz tog ratnog puta konačno zna kojoj jedinici je određeni branitelj pripadao, u kojem razdoblju, tko mu je bio zapovjednik i vođa te koju je dužnost obavljao.

Ako se na takav način uradi Registar, mnoga nečasna djela bi izašla na površinu, lažni branitelji bi bili otkriveni, a došlo bi i do spoznaje ko je uvodio lažne branitelje i iz čijih interesa. Istinski branitelji, kojih ima oko 280.000, bi time dobili svoja prava, a kasnije i materijalnu nadoknadu, koja im pripada i koju su zaslužili.

“Nikada ne bismo ovo pokrenuli da nije učinjena nepravda te se nadam da će se što prije riješiti naši zahtjevi. Ne tražimo ništa previše, samo minimum minimuma “, rekao je Grbavac te pozvao ljude dobre volje, sve one dobronamjerne da ih dođu podržati u traženju njihovih prava.