Home Politika PERNAROV UMOR DOŠAO PRED ZID: Nakon više od 24 sata u Saboru,...

PERNAROV UMOR DOŠAO PRED ZID: Nakon više od 24 sata u Saboru, Pernar malo ‘ubio oko’

SHARE

Oporba se i dalje ne da iz sabornice. Kao i cijele noći, i danas su nastavili stankama produljivati trajanje rasprave o izmjenama saborskog Poslovnika ističući da se bore za slobodu govora zastupnika i onih koji su ih birali.

“Bila je ovo duga noć, ali smo jasno dokazali da nismo jalova oporba” , rekla je Ines Strenja Linić (Most) istaknuvši da se bore da u parlamentu mogu govoriti o temama koje sami izaberu.

“Pokazali smo kako se stvari mogu dovesti do apsurda, ali samo da pokažemo što vladajući čine poslovniku u smislu demokracije. Naš alat je ova govornica i kroz taj alat mi kroz replike ukazujemo da nešto treba promijeniti”, ustvrdila je Anka Mrak Taritaš (Glas), dodavši kako oduzeti zastupnicima riječ znači da vladajući žele da oporba uvijek bude oporba.

“Prema prijedlogu gospodina Plenkovića mi se degradiramo, smanjuje se uloga parlamenta, trebali bi biti poslušni psići na lancu gospodina Plenkovića. Zato se protivimo ovom poslovniku, takvom odnosu prema Saboru”, rekao je Ivan Vilibor Sinčić (Živi zid).

Miro Bulj (Most) je kazao da cijelu vode borbu za slobodu govora koju je htjela ograničiti većina nad manjinom jednim nedemokratskim pokušajem. “Nije ovo borba za nas saborske zastupnike, nego za one koji su nas birali da govorimo u njihovo ime”, rekao je.

“Prvi put u povijesti rasprava je trajala bez prestanka cijelu noć. Ja sam u sabornici jučer od 9.30, a ostat ću i dalje jer smatram da je borba protiv ove vlade i za slobodu govora moja uloga “, poručio je Ivan Pernar (Živi zid) noćas koji je zastupnicima čitao Bibliju.

No danas oko podneva od umora je zaspao na saborskom kauč.

S druge pak strane, potpredsjednik Sabora Željko Reiner dobro se drži:

Željko ReinerIzvor: N1

“Zasad nisam umoran, prilično sam dobrodržeći još uvijek, iako sam ovdje 24 sata”, kazao je Reiner. Tvrdi da je za cijelonoćnu raspravu kriva oporba.

“Noćas smo imali primjer kako oporba koristi neke mehanizme koji postoje u sadašnjem poslovnniku i kako ih zlorabi i koristi na specifičan način”, kazao je Željko Reiner te dodao kako su tijekom prve dvije točke jučer, stanke i njihovo objašnjavanje trajali čak dva i pol sata.

“One su bile nepotrebne. Uz svaki nastup je bilo između 15 i 20 replika i to najbolje govori da je potrebno promjeniti poslovnik. Nije nas narod izabrao zbog doskočica i da bi bili dovitljivi i zanimljivi, nego da donosimo zakone u njihovu korist”, rekao je potpredsjednik Sabora.