Home Društvo Vikend prognoza: Nakon snijega slijedi kišno razdoblje, ponegdje i poledica

Vikend prognoza: Nakon snijega slijedi kišno razdoblje, ponegdje i poledica

SHARE
Najprije temperatura ponegdje niska kao malo kada u ožujku, štoviše, u Daruvaru, Slavonskome Brodu, Gradištu i Krapini kao nikada u povijesti mjerenja, pa snijeg najprije na Jadranu, zatim i u unutrašnjosti Hrvatske, pa jačanje juga, mjestimična kiša… samo su neki od zanimljivih meteoroloških događaja prvog dana ožujka i klimatološkog računanja proljeća. Zanimljivih, pa i opasnih vremenskih pojava bit će i sljedećih dana, sve toplijih…
Petak – manje snijega, više kiše, ponegdje i poledica

Istok će Hrvatske imati oblačan petak s temperaturom zraka u noći i ujutro od -8 do -5 °C, a najvišom dnevnom između -4 i -1 °C. U prvome dijelu dana padat će snijeg, koji će mjestimice prijeći u kišu, a navečer uglavnom kiša. Postojat će povećana vjerojatnost za mjestimično stvaranje poledice zbog smrzavanja oborine na tlu, piše HRT.

U središnjoj Hrvatskoj također oblačno, sa snijegom i susnježicom, moguće i kišom u noći i ujutro, a prema kraju dana uglavnom s kišom, uz mjestimičnu poledicu. Najniža jutarnja temperatura između -8 i -5 °C, a najviša dnevna od -5 do -2 °C.

Poledice će biti i u gorskom području, gdje će tijekom dana sve češće biti kiše, a sve manje snijega. Nažalost, ponegdje pritom može biti i ledene kiše, posebice u Lici. Na sjevernom Jadranu prevladavat će oblačno povremeno s kišom uz slabu i umjerenu buru te sjeverac i sjeverozapadnjak, a poslijepodne prolazno jugo.

Jugo će puhati na srednjem Jadranu i to ujutro te prolazno i poslijepodne. Između toga bit će zapadnog i sjeverozapadnog vjetra koji će navečer jačati na otvorenome moru te će more biti umjereno valovito, rijetko valovito. Povremeno će i tu biti kiše, a najviša će temperatura biti između 10 i 12 °C, u unutrašnjosti Dalmacije malo niža.

Na jugu Hrvatske još malo toplije, sa sunčanim razdobljima, te uz povremenu kišu koja u noći i prijepodne mjestimice može biti obilnija. Jugo će tu okrenuti na jugozapadni vjetar koji će prolazno biti jak.

Vikend i početkom novoga tjedna – promjenljivo, toplije

Povremene će oborine na kopnu biti i idućih dana, uz porast temperature – najviše dnevne vrijednosti već će u subotu gotovo posvuda biti više od 0 °C, a od nedjelje će biti uglavnom između 5 i 10 °C. Samo će još u subotu mjestimice biti snijega ili oborine na granici kiše i snijega, uz povećanu vjerojatnost za poledicu.

I na Jadranu idućih dana povremena kiša uz promjenljivu naoblaku. Najmanja vjerojatnost za nju bit će u drugome dijelu nedjelje. Puhat će jugo, u nedjelju sjeverozapadnjak i bit će zamjetno toplije nego prošlih dana.