Home Crna kronika Kažnjen s 200 KM, jer je rekao psu da bježi

Kažnjen s 200 KM, jer je rekao psu da bježi

SHARE

Da je naša zemlja prepuna brojnih apsurda i nelogičnosti, najbolje svjedoči i nesvakidašnji slučaj iz Zenice od prije nekoliko dana, gdje su policijski službenici kaznili H. B. (identitet poznat redakciji) zato što je psu rekao: “Bježi, cuko!”, piše Dnevni avaz.

Još u šoku

Sve se odigralo ispred jedne osnovne škole u Perinom Hanu kod Zenice. Kako nam je ispričao H. B., još je u šoku zbog činjenice da je dobio kaznu od 200 KM samo zato što je psu kojeg su pokušali uhvatiti radnici “Albe”, rekao da bježi, da ga ne odvedu u azil za napuštene životinje.

“Nisam upotrijebio nikakvu fizičku silu niti sam bilo koga fizički sprječavao u izvršenju radnje. Ovo je, zaista, težak apsurd”, govori on.

Prema mišljenju službene osobe, ali i navodima u prekršajnom nalogu, H. B. je kažnjen s 200 KM jer je prekršio Zakon o javnom redu i miru.

“Narušio je javni red i mir ometanjem radnika “Albe” u izvršenju službene radnje tako što je Ž. J. htio odvesti psa lutalicu ispred OŠ “Aleksa Šantić”, gdje je H. B. zatim rekao psu: “Bježi, cuko”, te je pas pobjegao. Zatim je policiji rekao: “Ja znam gdje se pas nalazi, ali neću da kažem”, navodi se u prekršajnom nalogu.

Netočni navodi

Ogorčeni Zeničanin ovu odluku smatra apsurdnom, jer je kažnjen, kako kaže, zbog gluposti, odnosno na osnovu člana koji predviđa sankciju za one koji fizički spriječe osobu da radi posao, što on, tvrdi, nije učinio.

“Policija meni nije izdala nikakvu naredbu na koju sam se oglušio pa da bi me kaznili. S druge strane, otkud pas razumije da sam mu rekao: “Bježi, cuko.” Smiješno, a osim toga, nisam rekao policiji da znam gdje se pas nalazi te da im to neću reći, kako su naveli u nalogu”, tvrdi on.

Pisat će žalbu 

Ovaj Zeničanin ističe da neće tražiti sudsko odlučivanje, jer je izgubio vjeru u pravosuđe, ali će svakako uputiti žalbu.

“Nemam ništa od toga što ću tražiti sudsko odlučivanje. No, zasigurno ću uputiti žalbeni dopis policijskom inspektoru Ministarstva unutarnjih poslova Zeničko-dobojske županije”, kaže naš sugovornik.