Home Nekategorizirano VIDEO/ SKANDALOZNO Poznatog fašistu Stipu Mesić Sarajevo proglasilo počasnim građaninom

VIDEO/ SKANDALOZNO Poznatog fašistu Stipu Mesić Sarajevo proglasilo počasnim građaninom

SHARE

Vijećnici Grada Sarajeva usvojili su danas na sjednici Odluku o dodjeli priznanja “Počasni građanin Grada Sarajeva” bivšem predsjedniku Republike Hrvatske Stjepanu Mesiću, javlja Fena.

Predsjednik Povjerenstva za izbor i imenovanje Grada Sarajeva Velija Katica pojasnio je da je tu Odluku predložio gradonačelnik Grada Sarajeva Abdulah Skaka u skladu s propisima te da Mesić ispunjava sve uvjete za priznanje.

Vijećnike Naše stranke i Demokratske fronte interesirala je procedura usvajanja Prijedloga odluke za dodjelu priznanja Počasnog građanina Sarajeva.

Istakli su da je Mesić jučer medijima kazao da je zbog politike odbio to priznanje, budući da je bio drugi izbor, umjesto turskog nobelovca Orhana Pamuka, oštrog kritičara turskog predsjednika Erdogana. Također su insistirali da se ta točka dnevnog reda povuče sa sjednice.

Međutim Katica je naglasio da nagrada još nije dodijeljena Mesiću te da mu nije jasno kako je saznao za nagradu.

– Mesić prema svim kriterijima zaslužuje ovo priznanje. Nikome nije oduzeta nagrada i dodijeljena Mesiću. Mi samo poštujemo proceduru – naglasio je Katica.

Predsjedavajući Gradskog vijeća Grada Sarajeva Igor Gavrić poručio je da je glavno pitanje zaslužuje li Mesić nagradu ili ne. Istakao je da nagrada Počasnog građanina nije nagrada za životno djelo te da se Povjerenstvo ne smije koristiti u dnevno-političke svrhe.

– Nitko nije oduzeo nagradu Orhanu Pamuku i niko ne spori njegovo djelo. Iako je svjetski poznat pisac i nobelovac, u obrazloženju se nije moglo navesti što je Pamuk napisao i uradio za Sarajevo – istakao je Gavrić.

Na dnevnom redu su i Prijedlog Odluke o dodjeli priznanja “Plaketa Grada Sarajeva” Vladi Ragužu, prof. dr. Kurtu Kalcheru i Kulturnom centru Kralju Fahd, te nagrade “Graham Bamford” Kenanu Ćubari i Irfanu Foči.

Stjepan Mesić poznat je kao bošnjački lobist za građansku BiH i protiv uspostave eniteta s hrvatskom većinom. Poznat je po svojim izjavama kako su Hrvati dva puta pobjedili u Drugom svjetskom ratu, jednom 10. travnja kada su sile osovine priznale NDH, a drugi put “kada smo se s pobjednicima u Drugom svjetskom ratu opet našli za pobjednički stolom”, te da se nemaju za što ispričavati ispričavati za zločine u logoru Jasenovc, podsjeća Hrvatski Medijski Servis.

– To je bio radni logor i oni koji su stigli tamo bili su spašeni, kazao je Mesić.

Mesić je danas počasni član Saveza antifašističkih boraca Hrvatske- SABNOR-a i promotor bošnjačkog hegemonizma, koji zagovara građansko uređenje BiH koje bi višenacionalnu BiH pretvorilo u državu kojom bi dominirao najbrojniji narod./HMS/