Home Crna kronika Nakon 20 godina sudovanja: Pola godine prije zastare sud presudio: Splitski ginekolozi...

Nakon 20 godina sudovanja: Pola godine prije zastare sud presudio: Splitski ginekolozi nisu krivi za smrt jednog i težak invaliditet drugog blizanca

SHARE

Odlukom Županijskog suda u Slavonskom Brodu pravomoćna je oslobađajuća presuda umirovljenom ginekologu dr. Tomislavu Striniću i ginekologu dr. Borisu Deliću iz Splita za smrt jednog od blizanaca Dijane Aničić iz Splita u kolovozu 1998. godine. Pola godine prije apsolutne zastare, Županijski sud potvrdio je presudu Općinskog suda u Zadru koji je dr. Strinića i dr. Delića oslobodio krivnje.

Za dr. Tomislava Strinića nije dokazano da je kriv za smrtni ishod te je po načelu “in dubio pro reo” oslobođen krivnje, prenosi Slobodna Dalmacija. Sud je prihvatio nalaz vještaka koji je procijenio kako nije sigurno da bi beba preživjela čak i da je Strinić ranije odredio carski rez. Dr. Delić, smatra sud, ionako nije mogao odlučivati o carskom rezu i napravio ga je kad mu je to naložio njegov nadređeni. . Ukratko, sud smatra kako je Tomislav Strinić kao šef dežurne smjene kobnog dana napravio sve sukladno tadašnjoj liječničkoj praksi.

Sud ne spori činjenicu da je beba bila živa prilikom ulaska u splitsko rodilište, ali smatraju kako se krivnja za smrt djeteta ne može staviti na teret bolničkom liječniku. Drugi blizanac Duje je nakon poroda carskim rezom ostao teški invalid. Dijana Aničić  na zagrebačkom sudu još vodi građanski postupak u kojem se bori za naknadu štete.

Županijski sud u Slavonskom Brodu šesti je na kojem je gospođa Ančić tražila pravdu za smrt svoje bebe. Prvi  je bio Županijski sud u Splitu.  Istraga oko porođaja pokrenuta je 2002. godine, a najviše je usporavao nedostatak medicinske dokumentacije u KB-u Split. Osnovno pitanje za sud je bilo jesu li komplikacije nastale tijekom trudnoće ili prilikom samog porođaja jer se time određuje jesu li za smrtni ishod krivi ginekolozi primarne zaštite ili bolnički ginekolozi Strinić i Delić.

Najveći problem bio je jedan od nalaza koji je u međuvremenu izblijedio. Tek 2009. godine za smrt jednog blizanca optužena su dvojica bolničkih ginekologa: Tomislav Strinić, šef dežurne smjene tog dana, i Boris Delić, specijalist u dežurnoj ekipi. Sa spisa su se izuzeli suci Općinskog suda u Splitu te Općinskog suda u Trogiru, nakon čega je prebačen u Sinj. Glavna rasprava je započela, ali nije okončana jer je na sinjskom sudu ukinut Kazneni odjel, nakon čega je spis prebačen na Općinski sud u Zadru. Zastupanje optužbe tada preuzima Općinsko državno odvjetništvo u Zadru. Nakon dokaznog postupka u rujnu prošle godine donesena je nepravomoćna oslobađajuća presuda, koju je potvrdio Županijski sud u Slavonskom brodu, čime je postala pravomoćna.